Ružice su vrlo slične baklavi. Razlika je u oblikovanju.
Složene jufke saviti kao rolat i sjeći ružice širine 3-4 cm. Broj jufki koje složite jednu na drugu zavisi od toga koliku želite veličinu ružica.
Sastojci
500 gr jufke
250 gr maslaca
Nadjev
500 gr oraha mljevenih
jedna manja šolja šećera
Tirit za ružice
1 jaje
1 kašika maslaca
brašna po potrebi
Tirit napravite tako da umutite jaje i maslac i dodajte toliko brašna dok se tirit ne pođe rasipati u mrvice. Možete ga malo prosušiti u rerni.
Tirit nije obavezan sve je stvar ukusa i navike.
Agda
1000 gr šećera
1000 ml vode
Mljevene orahe, šolju šećera i gotov tirit sastaviti za posip.
Jednu čistu kuhinjsku krpu blago pošpricati sa vodom. Na nju staviti jufku i posuti je pripremljenim posipom, staviti drugu, isto je posuti, pa treću i četvrtu stalno posipajući.
Tako složene jufke saviti kao rolat i sjeći ružice širine 3-4 cm. Broj jufki koje složite jednu na drugu zavisi od toga koliku želite veličinu ružica.
Kad ih složite u tepsiju jednu po jednu zalijte ih istopljenim maslacem. Pecite u rerni na 130 do 150C stepeni oko sat i petnaest minuta dok ne dobijete zlatno smeđu boju. Ako ih odmah hoćete zaliti pripremite agdu-zaljev i neka bude hladna u suprotnom ako su ružice hladne nek agda bude vruća.