RED BULL – “Kayaking Wonderland” – Od Une do mora, Prođoh Bosnom u kajaku

Od mora do Save, od Drine do Une, dio je teksta nekadašnje bosanskohercegovačke himne koju je na muziku narodne pjesme S one strane Plive, napisao Dino Merlin.

Fotografije: Predrag Vučković

A sada su bosanskim rijekama i jezerima, od Une do mora, odveslala dvojica kajakaša – najtrofejniji kajakaš svijeta u K1 kategoriji, Slovenac Peter Kauzer i Darko Savić iz Bosne i Hercegovine. 

Vještina i strast

Na početku, bila je to tek ideja – u četiri dana prevaliti stotinu kilometara brzacima, rijekama, potocima i jezerima. 

Savić, odrastao na Vrbasu, predstavljao je našu zemlju na takmičenjima širom svijeta. Vozio sam na mnogim lokacijama i jako sam želio ovaj projekt. Zato sam pozvao Kauzera, da pokažemo svijetu bogatstva naše zemlje, objašnjava.

              Banja Luka, Vrbas

Kada me je Darko pozvao na stokilometarski put vodom, pomislio sam „OK, ali gdje naći toliko rijeka“, prisjeća se Peter.

Putovanje ih je vodilo kroz šest rijeka i tri jezera i donijelo brojne izazove, od plovidbi opasnim brzacima do izdržavanja dugih sati na vodi. Odlučnost, vještina i strast gurali su ih naprijed, u avanturu.  

NP Una

Cilj projekta bio je testiranje sposobnosti sportista, ali i promocija vodenog bogatstva BiH. Zapanjujući krajolici i različite vrste vodenih puteva, čine našu zemlju savršenom za avanture.

Različiti izazovi prate projekte poput ovog. Dvojac nije uvijek znao da li će zbog vodostaja neke lokacije moći dovoljno brzo voziti. 

Sve je teško

Najlakše je veslati rijekama. Za prva dva dana stavili smo Unu i Vrbas jer je na jezerima teže izveslati dovoljno kilometara i sa našim tipom čamaca zahtjevnije, ali se isplatilo.

Odiseja je završila u Neumu. 

Stvarno sam sretan. Bilo je naporno, ali lijepo. Najteži trenutak? Sve je bilo teško. Najljepše je bilo na Štrbačkom buku i Vrbasu. Na jezerima sam se više umorio, ali uživao u svakom zaveslaju, Peterove su riječi.

Mostar, Neretva

Nadamo se da će ova ekspedicija nadahnuti druge da cijene ljepotu prirode i odvaže se testirati svoje granice, rekao je Darko i dodao:

Želio sam ljubav prema sportu i prirodi prikazati kroz avanturu i poslati najpozitivniju sliku o BiH u svijet.

Mostar

Bosanska Krupa, Una

Galečka ćuprija, Šujica

Galečka ćuprija, Šujica

Rijeka Šujica

Jajce, Pliva

Jajce, Pliva

Hutovo blato

NP Una

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content