Regensburg: mladalački, „italijanski“ i u samom srcu Evrope

Iako je istina da on leži malo dalje od utabane staze, ovaj grad, koji je do 80-tih bio u zaleđu, sada je zaista u srcu Evrope. Posjeta mu se isplati, naročito ako se uzme u obzir da se Regensburg nalazi u centru trougla: između Frankfurta, Münchena i Praga

©Regensburg Tourismus GmbH (Bauercom Bauer, Hans)

Sponzorisani članak

Neki Regensburg nazivaju najsjevernijim italijanskim gradom, drugi njemačkim srednjovjekovnim čudom, ali dileme nema, jer i jedni i drugi su u pravu. Nije samo stil gradnje ono što posjetiocima nameće osjećaj italijanske atmosfere: stil života ljudi u Regensburgu u ljeto podsjeća na život na jugu Evrope. Građani koriste svaku priliku da organizuju ulični festival, bilo da se radi o jazzu ili umjetnosti, obilježavanju jubileja ili lokalnoj tradiciji. Činjenica da Regensburg ima najveći broj pabova po kvadratnom kilometru može se potvrditi na svakom ćošku – u uličnim kafeima, pabovima, restoranima i brojnim sjenovitim pivnicama.

©DZT/Thurn und Taxis Regensburg (Foto-Design Ernst Wrba)

Simboli grada

Regensburg, koji je gotovo neoštećen preživio Drugi svjetski rat, posjetiocima se danas predstavlja kao jedini gotovo netaknuti srednjovjekovni grad u Njemačkoj, mjesto koje se nekada ubrajalo u najveće i najbogatije centre Evrope. Ipak, uprkos svojoj veličanstvenoj 2000 godina dugoj historiji, Regensburg ni u kom slučaju ne predstavlja uspavanu historijsku kulisu. On zapravo ima 150.000 stanovnika i predstavlja peti najveći grad u Bavarskoj. Osim toga što ima univerzitet s oko 25.000 studenata, on predstavlja i ekonomski centar u ekspanziji svakoga dana obezbjeđujući posao za oko 100.000 ljudi, uglavnom u modernim, tehnološki dobro opremljenim kompanijama.

I koji drugi grad ima 330 metara dug simbol: rimski Kameni most preko Dunava? Mještani, doduše, vjerovatno smatraju da pravi simbol grada ipak predstavlja Historische Wurstkuchl, maleni stari restoran koji se nalazi pored samog mosta. Tradicionalne karakteristične male kobasice se ovdje već 850 godina služe s domaćim kiselim kupusom i slatkim senfom.

Regensburški Domspatzen, najstariji dječački hor na svijetu, također se često spominje kao simbol ovog grada.

©Deutsche Zentrale für Tourismus e.V. (Kertzscher, Moritz)

Upoznavanje grada

Najbolji način da otkrijete srce i dušu Regensburga je da se pridružite organizovanoj turističkoj turi. U toku zabavne dvosatne šetnje posjetioci se mogu upoznati sa starim građevinama i historijskim događajima, dramatičnim incidentima i zanimljivim anegdotama, skrivenim dvorištima i uskim prolazima. Ovo je najbolji način da počnete da upoznajete mladalački i dinamičan grad, skriven iza prastarih zidina, prije nego što samostalno intenzivnije i dublje počnete da doživljavate Regensburg.

Turistička tura svakako je i idealan način da počnete da otkrivate šta ovo srednjovjekovno mjesto čini tako živim i poletnim, te kako mladi i stariji građani Regensburga uživaju u svom gradu i načinu života u njemu.

©bauer.com

Rekreativna ponuda

Ipak, Regensburg nudi više od urbanog života, jer se njegove atrakcije ne nalaze samo unutar gradskih zidina. S obzirom na to da se nalazi na ušću rijeka Regen, Naab, Laber i Dunav, ovaj katedralni grad pored kulturnih znamenitosti i urbane gostoljubivosti nudi i brojne mogućnosti za rekreaciju i odmor u raznolikim seoskim predjelima u dolinama ovih rijeka. Bilo da volite pješačenje ili biciklizam, vožnju rolera, planinarenje ili veslanje, sve ove aktivnosti možete naći u okolini Regensburga.

Biciklisti imaju naročito bogatu ponudu. Osim čuvene Dunavske biciklističke staze, koja vodi od izvora pa sve do izvan Beča, Regensburg predstavlja početnu tačku staze Regen koja kroz dolinu vodi do granice sa Češkom. Moguće se voziti i duž Naaba i Labera, putem koji vodi kroz mirne živopisne predjele, ili seoskim stazama koje će predstavljati izazov čak i za najspremnije sportiste.

Na relatvno maloj udaljenosti od Regensburga nalaze se Bavarski prirodni šumski rezervat i dunavska klisura u blizini Kelheima.

©Regensburg Tourismus GmbH

 

 

Papa i njegov brat


Georg Ratzinger, brat bivšeg pape Benedikta XVI, dugo godina je bio direktor takozvanih Katedralnih vrabaca, a i sam papa je također imao bliske veze s Regensburgom. On je na početku svoje karijere bio profesor na tamošnjem univerzitetu, te i dalje posjeduje privatnu rezidenciju u jednom selu nadomak grada.

Izvor: web stranica Njemačke turističke zajednice www.germany.travel

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content