INDONEZIJSKA KUHINJA
Indonežani su navikli na na izrazito ljutu hranu s čilijem, čiju ljutinu ublažavaju kokosovim mlijekom i krastavcima, rižom… Ljuta jela se serviraju s drugim jelima koja imaju blagi i neutralizirajući okus.
Foto: Pixabay-DennyLubis
Sastojci:
– 1000 grama govedine
– 1500 ml kokosovog mlijeka
– 1 kom kurkuma lista
– 1 stabljika limunske trave, isjeckana
– 5 kom liste od limeta
– 2 velike kašike soka od tamarinda
a)
7 supenih kašika narezanog chilija
7 supenih kašika narezanog crvenog luka
3 supene kašike narezanog bijelog luka
1 supena kašika kurkume
½ supena kašika narezanog đumbira
2 supene kašike narezanog galangala
2 supene kašike soli
Priprema :
– Stavite sastojke pod a) u blender i napravite začinsku pastu blenderom
– Stavite kokosovo mlijeko u wok, dodajte začinsku pastu i ostale sastojke: list kurkume, limunska trava, list od limeta i sok od tamarinda. Pustite da se kuha na srednjoj vatri dok ne dobije gustinu i masnoću.
– Dodajte govedinu i kuhajte dok ne omekša. Povremeno promijesajte kašikom i pustite da meso upije začine i dobije smeđu boju.
– Servirajte uz kuhanu rižu.
Recept smo dobili od supruge ambasadora Republike Indonezije, madam Haryati Subijaksono.
Sve sastojke možete kupiti u “Badem butik-u” i u “Condimentu” butiku orijentalne, azijske, tex-mex hrane i začina, sa preko 300 različitih artikala, koji se nalazi u BBI Centru.
Kokosovo mlijeko možete kupiti u Konzumu ili ga zamjeniti vrhnjem za kuhanje.