Restoran Avlija – Mjesto okupljanja onih koji vole laganu muziku, duge razgovore i dobru hranu

Avlija je oduvijek bila mjesto dječije graje, druženja i kahvendisanja. To je u pravilu intimni prostor porodičnog življenja, ograđen visokim zidom skriven od pogleda znatiželjnika. U bosanskoj avliji su se uvijek odvijala najljepša okupljanja, pile najslađe kafe i jela ukusna tradicionalna bosanska jela.

Autor: Samila Ivković

AUTENTIČAN AMBIJENT

I poznati sarajevski restoran Avlija, nekada je bio upravo takav prostor, dvorište porodične kuće vlasnika restorana Fikreta Karkina. Fikret je poslije rata poželio da i nepoznatim ljudima pruži mogućnost da uživaju u blagodatima njegove avlije, gostoprimstva i srdačnosti. Porodična avlija promijenila je izgled i postala mjesto okupljanja onih koji vole laganu muziku, duge razgovore i dobru hranu.

Njegovu ideju realizovao je Amir Vuk, značajni arhitekta prepoznatljivog rukopisa, uspjevši maestralno sačuvati autentični ambijent, a dajući mu sasvim novu funkciju. Zahvaljujući zajedničkoj ideji i estetskim postavkama vlasnika, 1997. godine nastao je restoran koji odiše toplinom, ugođaj je pravi domaćinski, a kada u restoranu vide ukrase i detalje koji su se odavno mnogi u svojim domovima zamijenili modernim namještajem, neke od gostiju uhvati i čežnja za prošlim vremenima. 

UGODNA ATMOSFERA

Kada dođete ispred drvenih vrata na kojima je utisnuto crveno srce sigurno ćete biti prijatno iznenađeni onim što vas čeka po prolasku kroz vrata – restoran smješten u dvorištu ispod staklenog krova, s mnogo zelenila, rustikalnih detalja i fotografija starog Sarajeva, kaldrmom i drvenim stolovima i klupicama, prekrivenim tradicionalnim, šarenim prostirkama. Prava bosanska avlija, skrivena od pogleda, kao stvorena za druženja u ugodnoj atmosferi i uz odličnu hranu. Pored različitih meza, juha, pasti, salata i jela od mesa, nadaleko su poznata Avlijina pileća krilca, lokumi, kao i izvrsne palačinke.

Osim Sarajlija i gostiju iz cijele Bosne i Hercegovine, te regiona, u Avliju svraćaju i stranci, koji baš kroz ambijent ovog restorana i ukusne delicije, pokušavaju shvatiti bosansku tradiciju i ćejf. Preporučujemo vam da se i sami zaputite u ulicu Avde Sumbula 2, prođete kroz drvena vrata i uživate u atmosferi čarobne Avlije!

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content