Rodna kuća hodoljupca Zuke Džumhura – depadans Zavičajnog muzeja Konjic

Nadomak Kamene ćuprije u Konjicu, kad se s mosta krene lijevo i kad se izbroji nekih tridesetak koraka, nalazi se stara kuća u kojoj se prije stotinu godina rodio pisac, karikaturista, slikar i neprevaziđeni hodoljubac Zuko Džumhur.

Rodna kuća Zuke Džumhura u Konjicu; Foto: S. H/Furaj.ba

Ispod konjičke ćuprije u djetinjstvu se kupao, preko nje je gazio, pregazio je i otišao u svijet. I drugi su hodili njegovim stazama, vidjeli iste puteve i iste gradove, ali onako kako ih je on vidio i kako je to zapisao u svojim putopisima, niko sem njega nije umio.

Njegova rodna kuća i danas podsjeća na prve dane njegovog života, kasnije djetinjstva. Velika vrata od hrastovine s tradicionalnim motivima, kameni zid i avlija popločana kamenom iz Neretve. A u kući gotovo sve kao nekada, sa autentičnim bosanskim motivima. Na njegovom stolu objavljeni i neobjavljeni autorski tekstovi i karikature, po kući izložene Zukine fotografije s prijateljima i kolegama. Namještaj starinski, kojeg su izradili nadaleko čuveni konjički drvorezbari čiji je rad pod UNESCO-vom zaštitom, u kući izložene i tradicionalne nošnje tog doba, kao i njegov čuveni đubretarac po kojem su ga prepoznavali oni koji su ga sretali. I još mnogo toga poput slika koje je volio i zbog kojih je zavolio slikarstvo… Ko poželi vidjeti šta je ostalo iza Zuke može je i posjetiti, jer njegova rodna kuća djeluje kao depadans Zavičajnog muzeja Konjic.

Dok je se posjećuje, kroz avliju Zukine kuće čuje se smijeh. Još uvijek, iako već dugo ne hodi zemaljskim putevima, nasmijava ljude svojim karikaturama i anegdotama iz njegovog bogatog života, oduševljava svojim djelama, a oni koji u bespućima interneta otkriju emisije za koje je pisao scenarije, znaju da su otkrili bogatstvo.

U njoj se može pogledati i neobjavljena zbirka karikatura koja je već izlagana na izložbama u Sarajevu, Mostaru, Beogradu…

Malo je poznato da se u blizini njegove kuće nalazi i mural kojeg je Zuko oslikao. Danas se on nalazi u objektu u kojem je smještena prodavnica (nekadašnja Pivnica), a spasili su ga Zukini Konjičani, pa je mural zaštićen kao nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine.

Mural Zuke Džumhura; Foto: VIPK Konjic

Ukoliko se odlučite posjetiti rodnu kuću čuvenog bježača u putovanja i putopise, trebate znati da se u okviru posjete Zavičajnom muzeju organizira po želji gostiju i posjeta depandansa kuće Zuke Džumhura. Nalazi se na adresi Varda 1, u srcu konjičke čaršije, radi od ponedjeljka do nedjelje u periodu od 9 do 16:30 sati.

S. Hodžić, Furaj.ba


 

Zato što jedan članak nije dovoljan…

ZULFIKAR ZUKO DŽUMHUR

ZUKO DŽUMHUR: GRAD ZELENE BRADE

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content