Rodna kuća, muzej Ive Andrića

Rodna kuća bosanskohercegovačkog nobelovca Ive Andrića nalazi se u Travniku, tačnije u mahali Zenjak na broju 9. Tokom više od jednog stoljeća stara kuća tipične bosanske arhitekture promijenila je nekoliko vlasnika. Početkom 70-ih godina dvadesetog vijeka, nakon dobivanja ove prestižne nagrade prepoznata je vrijednost kuće pa je pokrenuta inicijativa za otkup od tadašnjih vlasnika i njeno preuređenje u spomen-muzej.

Foto: Furaj.ba

Sam Andrić nije bio baš oduševljen idejom o otvaranju spomen muzeja, jer poznat kao iznimno skromna osoba, mislio je da nije u redu da se njemu još za života podiže neka vrsta mauzoleja. Jednom prilikom je rekao: «Verujte, uvek sam se pitao šta će im ta moja rodna kuća u Travniku? Nije to ni Šatobrijanov zamak u Bretanji, ni velika kuća Viktora Igoa u Parizu, ni Tolstojeva Jasna Poljana…».

Stalna izložbena postavka predstavlja život i literaturu Ive Andrića, i sastoji se od: Rodne sobe, sobe posvećene romanu “Travnička hronika”, Fototeke sa fotografijama sa dodjele Nobelove nagrade, Biblioteke sa umjetničkom zbirkom i “Slušaonice”.

Memorijalni muzej kontinuirano prikuplja građu i eksponate koji mogu biti relevantni za život i literaturu Ive Andrića. Svake godine priređuju se književni i kulturni programi kojima se javnost želi podsjetiti na najvažnije datume i događaje iz Andrićevog života i književne karijere. Unutar Memorijalnog muzeja 2002. godine ustanovljena je Zavičajna književna zbirka kojom su obuhvaćeni književnici koji se rođenjem ili svojim stvaralaštvom dotiču područja današnjeg Srednjobosanskog  kantona.

Stalna izložbena postavka je otvorena za posjete

Svakim danom (uključujući  subotu i nedjelju) od 9,30-17 sati.

CIJENA ULAZNICA :

za odrasle posjetioce : 2,00 KM

za grupne posjete (minimalno 20 osoba) : 1,50 KM

za učenike osnovnih i srednjih škola, studente : 1,50 KM

za grupne posjete (minimalno 20 osoba) : 1,00 KM

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content