Rodna kuća Nasihe Kapidžić-Hadžić – književna atrakcija Banje Luke

Kada nam dodješ u grad od lišća
da budeš najdraži gost,
preći ćeš i ti korakom lakim
vezeni, vitki most.
Rodna kuća Nasihe Kapidžić-Hadžić, Foto: Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH

Banjalučanka Nasiha Kapidžić-Hadžić još od djetinjstva uvukla se u srce mališana u Bosni i Hercegovini, a njeno ime ih kasnije uvijek prati kroz život, kroz sjećanje na prve lektire i pjesme ili tekstove iz čitanki. U njenim je pjesmama, dobro se sjećaju, Banja Luka sazdana u najljepšem svjetlu.

Bila je pjesnikinja za djecu, urednica i prozni pisac. Rođena je u banjalučkom naselju Mejdan, kraj Vrbasa, u kući koja je izgrađena krajem 18. ili početkom 21. vijeka, a koja je danas  zaštićena kao nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine. Kuća u kojoj se rodila vidljiva je još na geodetskoj karti Banje Luke, koju je uradila Austrougarska geodetska uprava 1882. godine. Hadžić Ali-efendija Kapidžić, pjesnikinjin otac, kuću je kupio 1920. godine od djeda Muhammed-bega Kulenovića. Hadžić Ali-efendija Kapidžić je bio viši vojni imam (tabor – imam) u vojsci Kraljevine Jugoslavije i početkom II svjetskog rata bio je prvi potpisnik čuvene Rezolucije banjalučkih muslimana, koja je bila usmjerena protiv progona Srba i Jevreja od vlasti NDH. Nakon kupovine kuća je 1920. godine obnovljena. U njoj je 6. decembra 1931. godine rođena Nasiha. U kući se nalazi spomen-soba sa očevom i njenom bibliotekom, njenim knjigama, dokumentacijom i književnim nagradama. Zajednica Bošnjaka za kulturu “Preporod” je postavila spomen-ploču na istočnu fasadu objekta sa njenim stihovima.

Rodna kuća Nasihe Kapidžić-Hadžić, Foto: Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH

Nasiha Kapidžić-Hadžić je završila osnovnu školu i gimnaziju u rodnom gradu, a studij književnosti je završila na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Radila je kao profesorica u Banjalučkoj gimnaziji, kao urednica u Obrazovnom i Dječijem programu Radija Sarajevo, urednica biblioteke ”Lastavica” i drugih edicija za djecu i omladinu u izdavačkoj kući ”Veselin Masleša” u Sarajevu. Bila je pjesnikinja, prozaist i dramski pisac. Gotovo se svi danas sjećaju njenih objavljenih knjiga poput “Maskenbala u šumi”, “Vezenog mosta”, “Skrivene priče”, “Kad si bila mala”, “Od tvog grada do mog grada”, “Glas djetinjstva”, “Liliput” i drugih. Pjesme i priče Nasihe Kapidžić-Hadžić su objavljene u više izbora, zastupljene u čitankama, u školskoj lektiri i prevođene na druge jezike, pa su i zastupljene u nekim stranim antologijama. Njene dramske igre za djecu su izvođene na radiju i u pozorištu (“San o livadici”, “Loncipunum čudan grad” i druge).

Nasiha Kapidžić-Hadžić

Dobitnica je više nagrada i priznanja, među kojima su najznačajnije: Dvadesetsedmojulska nagrada, Šestoaprilska nagrada grada Sarajeva, Nagrada ”Veselin Masleša” grada Banje Luke i dvije godišnje nagrade izdavačke kuće ”Svjetlost”. Rat ju je zatekao u Sarajevu, gdje je i umrla 22. septembra 1995. godine. O njenom značaju za Bosnu i Hercegovinu govori i činjenica da je štampana poštanska marka sa njenim likom. U Banjoj Luci se od 2004. godine tradicionalno održava manifestacija koja nosi ime po jednoj od najpoznatijih dječijih pjesama “Vezeni most”, a koja tokom održavanja sadrži kulturne, umjetničke, društvene i sportske događaje. U avliji kuće u kojoj je rođena tokom te manifestacije održava se pjesničko-književno večer kao centralni događaj, gdje pjesnici recituju njene stihove njoj u čast, a na kraju manifestacije dodjeluje se i nagrada za književno stvaralaštvo koja također nosi njeno ime. Pokrenuta je i inicijativa da ulica u kojoj se nalazi njena rodna kuća dobije ime po Nasihi Kapidžić-Hadžić.

S. Hodžić, Furaj.ba


Nasiha Kapidžić-Hadžić | Furaj.ba

“Ima struna u čovjeku što zabruje na riječ neku što nečiju suzu, boju, prepoznaju kao svoju”. Nasiha Kapidžić-Hadžić je pisala poeziju za djecu, poetsko prozne zapise i dramske tekstove. Njeni pjesnički i prozni radovi uvršteni su u niz antologija i čitanki za osmogodišnje škole. Zastupljena je izborom iz pjesničkog opusa u školskoj lektiri.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content