Okus ruže, miris djetinjstva – čudesna Đulbešećerka

Đulbešećerka je velika, mirisna ruža svijetloroze boje koju je nekad imala svaka avlija. Od nje se pravilo slatko, kolači, sokovi… Donosimo nekoliko recepata za ove skoro zaboravljene slastice. Najbolje je koristiti svježe ruže iz sopstvene bašte.

 

Ruža sa dušom

Đulbešećerka se uzgaja prvenstveno zbog svojih mirisnih latica koje se koriste za izradu ružine vodice, parfema, čajeva, džemova, ali i – soka. Njene latice beru se u ranim jutarnjim satima, kada su najmirisnije i najbogatije eteričnim uljima. Priprema napitaka od ove ruže tradicionalno je dio porodične kulinarske baštine, prenošene s koljena na koljeno.

Sok od ruže – okus djetinjstva i ljeta

Sok od ruže Đulbešećerke pravo je osvježenje za tople dane, ali i omiljeni dodatak svečanim trpezama. Pravi se od svježih latica, šećera, limuntusa ili limunovog soka i vode. U prošlosti se često služio gostima kao znak dobrodošlice, uz tradicionalnu kahvu.

Osim što osvježava, ovaj sok ima i blagotvorna svojstva – poznato je da ruža djeluje umirujuće na organizam, pomaže kod stresa, probave i opuštanja.

Recept za domaći sok od ruže

Sastojci:

      • 100 g svježih latica ruže Đulbešećerke (neprskanih)

      • 1 kg šećera

      • 1 limun (ili 1 kašika limuntusa)

      • 1 litar vode

Priprema:

  1. Latice ruže operite i odvojite od peteljki, stavite u velike tegle. Dodajte dva limuntosa i prelijte vodom. Tegle poklopite tacnom za kafu ili folijom, nikako ih nemojte zatvarati hermetički.
  2. Tegle ostavite da stoji na sunčanom mjestu desetak dana, dok voda ne postane roze boje, a latice potpuno izgube svoju boju. Dobijeni sok procijedite i dodajte šećer. Kada se šećer potpuno istopi sok naspite u flaše i dobro zatvorite.
  3. To što ste dobili je sirup soka od ruže koji ćete razblažite s vodom i služite uz par kriški limuna i par kockica leda.
  4. Ovako spremljen može stajati na hladnom i mračnom mjestu ili u frižideru nekoliko mjeseci. Dio soka možete nasuti u plastične flašice i zalediti.

Slatko od ruže

Sastojci:

  • 100 g ružinih latica
  • 1 kg šećera
  • 1 l vode
  • 1/2 kesice limuntosa

Priprema:

  1. Odvojite od cvijeta i lagano operite zdrave ružine latice, te ih nožem usitnite. Pustite litar vode da provri, pa ubacite ruže unutra. Nemojte se iznenaditi, ruže neće izgledati lijepo, ali će i dalje zanosno mirisati.
  2. Nakon 15 minuta kuhanja, dodajte šećer i limuntos. Ruže će odmah dobiti ljubičastu boju. Nastavite miješati dok se slatko ne zgusne i s dna lonca se pojave mjehurići.
  3. Pokrijte ga vlažnom salvetom i pustite da se ohladi. Sipajte u suhe i hladne tegle.

Sladoled od ruže

Sladoled od ruže 

Ako ste ikada probali sok od ruže, zamislite njegovu čaroliju pretvorenu u kremasti, ledeni desert – sladoled od ruže. Ova delikatna poslastica u sebi nosi dašak orijenta, nostalgije i luksuza, i savršena je za posebne trenutke kada želite iznenaditi nepce nečim drugačijim.

Ružin sladoled karakterizira nježna ružičasta boja, svilena tekstura i cvjetni, aromatični miris koji osvaja već pri prvom zalogaju. Najčešće se pravi s dodatkom ružine vodice ili soka od Đulbešećerke, a često se kombinuje s bademima, pistacijama ili komadićima bijele čokolade za dodatni sloj užitka.

  • Sastojci:

    • 500 ml slatkog vrhnja za šlag

    • 300 ml mlijeka

    • 150 g šećera

    • 2 kašike ružine vodice ili 5 kašika soka od ruže

    • 1 kašika limunovog soka

    • nekoliko kapi prirodne ružičaste boje (po želji)

    Priprema:

    1. Umutite slatko vrhnje dok ne postane polučvrsto.

    2. U posebnoj zdjeli izmiješajte mlijeko, šećer, ružinu vodicu (ili sok), limunov sok i boju.

    3. Nježno sjedinite smjesu s umućenim vrhnjem.

    4. Sipajte u posudu i stavite u zamrzivač.

    5. Tokom naredna 3-4 sata, promiješajte smjesu svakih 30–45 minuta kako biste razbili kristale leda i dobili glatku teksturu.

    Za dodatni efekat, sladoled možete poslužiti posut laticama kandirane ruže ili nasjeckanim pistacijama.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content