Sačuvajmo uspomene – Pošalji nam razglednicu

BiH Bucket List Challenge

Izazov #1Pošalji nam razglednicu iz Bosne i Hercegovine

Držale su se u vitrinama, naslonjene na čajnik porculanskog servisa koji se gotovo nikada nije koristio niti čemu služio, osim da se sa njega, s vremena na vrijeme, obriše prašina. Danas, rijetke koje nam stignu, čuvamo u ladicama, ormarima ili među koricama najdraže knjige.

 

Na sjajnoj prednjoj strani slike gradova koji su nam se činili daleki, tajanstveni i uvijek raskošniji od onog u kojem smo živjeli, iako je rijetko bilo tako. U posebnim prilikama, gradovi bi bili zamijenjeni cvijećem, slikama zaljubljenih parova ili jelki savijenih pod teretom snijega.

Na poleđini adresa, poštanska marka umrljana žigom „polazne pošte“ i rijetko kad išta maštovitije od Primite puno toplih pozdrava

Na razglednice nismo pisali tajne niti po njima prosipali srca, tek ono što je mogao da pročita bilo ko – poštar, radoznali komšija koji bi je izvukao iz poštanskog sandučeta jer su uvijek ostajale da vire „na izvolite“ ili jednako radoznali član porodice. Neke su bile bez datuma i potpisa, ali smo znali od koga i zašto nam stižu, pa i mnogo godina kasnije, srce nam zakuca brže kada slučajno naletimo na njih.

Nekad, ali samo nekad, u potpisu bi bila „najbolja drugarica“, ali srca su znala da je pošiljalac neko od koga bi nam izdajničko rumenilo krenulo od obraza, pa se spuštalo niz vrat.

Razglednice više ne šaljemo, njih su zamijenile poruke koje nam omogućava tehnologija koja nas je zarobila, baš kao nekad osmijeh slatkog dječaka iz 8-b ili prekrasne plavokose sa kikama iz 7-c.

Pošaljite nam razglednicu iz Bosne i Hercegovine, pišite, znamo da je gužva, ali možda ćete stići – i opišite mjesta gdje vas dvoje možda i hoćete ići.

Malo smo prepravili jednu sjajnu pjesmu, ali priznajte da ovako bolje zvuči.

O Bosni ti pričam

Nekada su se sa razglednica, nad loncem ključale vode, skidale markice i bile su vrijednije ukoliko se na njima manje vidio žig. Markice koje pričaju historiju naše zemlje izdaje BH Pošta, a na njima, kao ukras razglednicama koje ćete nam poslati su naši velikani, spomenici, građevine, umjetnici…

 

BiH Bucket List Challenge

Izazov #1 – Pošalji nam razglednicu iz Bosne i Hercegovine

Razglednice nam možete poslati na adresu:

Arterija d.o.o. – Furaj.ba
Kralja Tvrtka 9
71 000 Sarajevo

 

Glavni sponzor:

Sponzori projekta:

             

Medijski pokrovitelji: 

                        

       

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content