Samir Ustalić: Pozdrav s Čvrsnice

Jedan od najljepših vidikovaca na bosanskohercegovačkim planinama pruža se sa Hajdučkih vrata na Čvrsnici.

Foto: Samir Ustalić

Iako je po jezeru dobio ime, najveći simbol Parka prirode Blidinje su Hajdučka vrata, prirodni fenomen smješten na istočnom dijelu planine Čvrsnica. Priču o karakterističnom prstenu u krečnjačkoj stijeni stvaranom vijekovima koji se nalazi na rubu kanjona Dive Grabovice sada već znaju svi. Hajdučka vrata se nalaze na 2000 m n/v, ime su dobila po hajducima i odredište su brojnih planinara, zaljubljenika u prirodu, kao i fotografa, koji odavde mogu uživati u zaista prekrasnom, jedinstvenom i neprocjenjivom pogledu na Divu Grabovicu, stijenu Velikog Kuka, Čabulju, Velež, Prenj i napraviti neprocjenjive fotografije…

To je uradio i geolog Samir Ustalić koji nam je sa svojih putešestvija Čvrsnicom poslao nekoliko fotografija u znak pozdrava.

Na deset minuta hoda od Hajdučkih vrata, sa zapadne strane vrha Trinača na obodu vrletne Strmenice i na nadmorskoj visini od 1.970 m n/v nalazi se jezero na najvišoj visini u BiH i najmanje ledničko jezero po imenu Crvenjak ili Crljenjak. Ovalnog je oblika, spada u mala jezera, jer je dugačko 50, široko 30, a dubine oko 5 metara. Oko jezera tereni su prekriveni teško prohodnom klekovinom bora. U jezeru živi triton, endemični vodozemac. Jedno je od rijetkih naših planinskih jezera čija je voda pitka. Najpovoljniji pristup do jezera vodi od planinarske kuće “Vilinac” markiranom stazom (sat hoda).

Zato što jedan članak nije dovoljan…

PARK PRIRODE BLIDINJE – NAJZNAMENITIJI PRIRODNI REZERVAT U BIH

MLADENCI NA VRHU ČVRSNICE: VJENČANI FOTOALBUM KAKAV NEMA NIKO

LOKALCI PREPORUČUJU: ŠTA VIDJETI U JABLANICI

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content