Sarajevo

Na zemlji  je uvijek postojalo mnogo gradova po imenu Saraj, posebno u Turskom dijelu: Ak-saraj, Tabe-saraj, Šehir-saraj ali ovaj bosanski kaldrmski šeher Sarajevo je drugačiji utoliko što je položen, djelimično među brežuljcima, djelimično na brežuljcima između planinskih pašnjaka Jahorine, Bjelašnice, Igmana i Trebevića.

Grad je idejno djelo Isa-bega Ishakovića koji je  1457. godine podigao džamiju sultanu Mehmedu Fatihu, simbolično je nazvavši Careva, a potom formira i upravno središte dvor – saray, po kome je grad dobio ime. Smatrajući srednjovjekovno selo Brodac, koje se nalazilo na današnjoj Bendbaši, pogodnim da u njemu zasnuje novi grad, Isa-beg je tu sagradio tekiju, do nje musafirhanu, nešto niže na Baščaršiji han (Kolobara), most preko Miljacke, hamam uz Carevu džamiju, izvjestan broj dućana pa se time formira i prvi bezistan te potom i mlinovi na Miljacki. Okolo njegovog glavnog ulaza formirala se čaršija bazerdžana, jedna od najstarijih u Sarajevu. Na zapadnoj strani nastaje čaršija Kazaza, a sa sjeverne je bio put na kome će kasnije nastati čaršija sedlara i sarača (današnja ulica Sarači). Od tri sarajevska bezistana dva su se sačuvala do danas a to su Gazi Husrevbegov i Brusa bezistan, zadužbina velikog vezira i zeta sultana Sulejmana Veličanstvenog. Po predajama historičara datum osnivanja Sarajeva je 15.09.1462.godine.

Svaka promjena koja se dešavala u Sarajevu osjeti se na njegovoj građevini. Dovoljno je da  se uputite nekom od glavnih ulica, Ferhadijom, Titovom, Obalom ili čak cijelom trasom sarajevskog tramvaja gdje je evidentan uticaj Austo-Ugarske preko Zemaljskog muzeja, Narodnog pozorišta,Vijećnice, aškenaške sinagoge i katoličke katedrale.

Vize za ulazak u Bosnu i Hercegovinu izdaju se u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine u inozemstvu. Za izdavanje vize za privatnu posjetu potrebno je uz zahtjev priložiti garantno pismo-poziv državljanina Bosne i Hercegovine, a sve detaljne informacije o ulazu u Bosnu i Hercegovinu, možete pronaći na website-u Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Iz svih krajeva svijeta stižete na Međunarodni aerodrom u Sarajevu, koji je od centra grada udaljen 10 km tj. 20 minuta vožnje gradskim prevozom. Najbliža destinacija koju treba posjetiti od samog aerodroma je Tunel spasa i Vrelo bosne.

Nadalje, Sarajevo je dobro uvezano javnim gradskim saobraćajem, pa u gradu funkcioniše mreža tramvaja, trolejbusa, autobusa i kombija. Karte koštaju 1,6 KM po vožnji ukoliko se karta kupi u kiosku, dok, kada je kupujete kod vozača, njena cijena iznosi 1,8 KM. Kartu obavezno morate poništiti pri ulazu u vozilo javnog transporta jer ćete u protivnom biti kažnjeni na licu mjesta. 

Sarajevo je danas glavni grad BiH, administrativni i ekonomski centar. Centar svih institucija, državnih i inostranih. Centar studentskog života, prelijepih festivala, nacionalnih i gradskih teatarskih kuća, muzeja i kulturnih institucija. Važno je mjesto na kulturnoj mapi ovog dijela evropskog kontinenta i kao mješovina religija, naroda i uticaja, ali i aktuelno mjesto zbog zimskoh turizma u mnogome zahvaljujući i 14.-im Zimskim olimpijskim igrama.

Klima 
Klima u Sarajevu je umjereno kontinentalna. Prosječna ljetna temperatura je 19,1 °C, a zimska -1,3 °C. Prosječna godišnja temperatura je 9,5 °C.

Voda
Voda u Sarajevu je čista i može se piti iz česme.


Valuta

Valuta u BiH je konvertibilna marka. Međunarodna oznaka je BAM, dok se lokalno koristi KM. (1,95 KM = 1 Euro). Valutu možete promijeniti u bankama, poštama ili mjenjačnicama. 

Radno vrijeme većine banaka je: 
Pon – Pet 08:30 – 20:00 
Subotom 09:00 – 13:00 
Nedeljom zatvoreno 

 
Glavna pošta otvorena je: 
Pon – Sub 07:00 – 20:00 
Nedeljom zatvoreno

Pozivni broj za BiH: +387
Pozivni broj za Sarajevo: 033
 
Poštanski broj: 71000

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content