Sarajevo će dobiti Muzej Mersada Berbera

U 2024. godini će započeti radovi na izgradnji muzeja, koji će čuvati vrijedno slikarsko blago velikog umjetnika Mersada Berbera.

Djelo Mersada Berbera

Ideja za izgradnju muzeja datira još od davne 2019. godine, međutim ona nikada nije započeta.

Svjesni značaja jednog ovakvog muzeja za Kanton Sarajevo, ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Kenan Magoda i načelnik Općine Stari Grad Irfan Čengić, potpisali su Ugovor o sufinansiranju izgradnje muzeja, posvećenog slikarskom velikanu naše zemlje Mersadu Berberu.

Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo osiguralo je dio sredstava za ovaj projekt, te će njegova realizacija uskoro započeti. Općinsko vijeće Stari Grad Sarajevo je odobrilo dodjelu prostora, kao i znatna finansijska ulaganja u izgradnju muzeja.

“Za sada je Ministarstvo odobrilo 300.000 KM, a sigurno ćemo u 2024. godini uložiti još dodatna sredstva kako budu tekli radovi. Vrijeme je da djela Mersada Berbera konačno imaju svoje mjesto u Sarajevu. Istinski smo zahvalni članovima porodice Berber, koji će biti najveća podrška u ovom izuzetnom projektu za naše Sarajevo, jer kako i sami kažu, u Berberovim slikama ‘Bosna je naslikana sa svim onim što ona i jeste – nadnaravno lijepa, kroz svoju historiju tragična, a u isto vrijeme beskrajno mistična’”, istakao je ministar Magoda.

Mersad Berber

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content