Sarajevo dobija novi muzej: Započeta realizacija projekta Ars Aevi

U Domu Oružanih snaga BiH, u prisustvu bosanskohercegovačkih i italijanskih vlasti, održan je događaj kojim je obilježeno pokretanje realizacije Projekta Muzej ARS AEVI.

 

Ars Aevi (djelimično, anagram riječi “Sarajevo”, na latinskom “umjetnost epohe”), jedinstveni je projekat osnivanja muzeja savremene umjetnosti u Sarajevu, razvijen kao izraz kolektivne volje i etičke saradnje eminentnih međunarodnih umjetnika, kustosā i muzejā savremene umjetnosti. Kolekcija ARS AEVI nastala je tokom rata 1992. godine. Grupa entuzijasta predvođenih Enverom Hadžiomerspahićem pozvala je umjetnike iz cijelog svijeta da doniraju neke od svojih radova kao simbol podrške Sarajevu tokom opsade.

Kolekcija danas obuhvaća oko 150 umjetničkih djela koje su donirali neki od najuglednijih domaćih i međunarodnih savremenih umjetnika, među kojima: Michelangelo Pistoletto, Joseph Kosuth, Joseph Beuys, Bizhan Bassiri, Maja Bajević, Jusuf Hadžifejzović i Jannis Kounellis.

Idejni projekt novog muzeja Gradu Sarajevu poklonio je italijanski arhitekt Renzo Piano koji je također, u saradnji sa drugim partnerima iz Italije, prikupio i donirao sredstva za izgradnju pješačkog mosta preko rijeke Miljacke, u neposrednoj blizini lokacije budućeg Muzeja Ars Aevi.

Tokom godina, Ambasada Italije je imala ulogu poticaja i podrške svim involviranim domaćim vlastima, gradeći svijest o vrijednosti projekta, ne samo sa stanovišta umjetnosti i kulture, nego i u smislu alata za pomirenje i međuetnički dijalog, podržana u tom zadatku od UNESCO-a. Italijanska agencija za razvojnu saradnju (AICS) je dugogodišnji partner Projekta ARS AEVI i ponudila je finansijsku podršku za završni i izvedbeni projekat muzeja, zasnovan na idejnom projektu Renza Piana, u uskom partnerstvu s domaćim vlastima i Renzo Piano Building Workshop-om. U novembru 2021, Grad Sarajevo, Kanton Sarajevo i Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo potpisali su okvirni sporazum o implementaciji Projekta izgradnje Muzeja savremene  umjetnosti “Ars Aevi” i nedugo nakon toga, izdata je građevinska dozvola za Kvadrant  C – Marijin Dvor.

Od tada, Italijanska agencija za razvojnu saradnju (AICS) radi bez prestanka na dostavljanju završnog i izvedbenog projekta muzeja. Posljednjih dana, AICS je okončao proceduru javnog konkursa i odabrani studio, u nastupajućim danima, moći će započeti svoj rad.

Istovremeno, poduzeti su koraci s relevantnim međunarodnim organizacijama, poput Ureda UNESCO-a u BiH, na osnivanju jednog multi-donatorskog fonda koji će prikupljati doprinose, javne i privatne, što će izgradnju Muzeja „Ars Aevi” učiniti mogućom.

Događaj koga je moderirala direktorica Muzeja ARS AEVI Senka Ibrišimbegović uz prigodne uvodne riječi, otvorili su ambasador Italije u Bosni i Hercegovini Marco Di Ruzza, gradonačelnica Grada Sarajeva Benjamina Karić, premijer Kantona Sarajevo Edin Forto i načelnik Općine Novo Sarajevo Hasan Tanović. Prisutnima su se obratili i Siniša Šešum, šef Ureda Unesco-a u BiH, i Aurelie Valtat, šefica Sekcije za evropsku integraciju, politička i ekonomska pitanja pri Delegaciji UE u BiH. Direktorica Regionalnog ureda AICS-a u Tirani Stefania Vizzaccaro i predstavnica Renzo Piano Building Workshop-a Emanuela Baglietto pridružile su se online, dok su osnivač Projekta ARS AEVI Enver Hadžiomerspahić i predstavnici arhitektonskog studija NON-STOP pružili veći uvid u projekat.

Ambasador Italije u Bosni i Hercegovini Marco Di Ruzza naglasio je da “Italija vjeruje u ovaj projekat od njegovog samog početka i s ponosom predstavlja Gradu Sarajevu rezultate tog izuzetnog partnerstva dviju zemalja. ARS AEVI se zalaže za univerzalne vrijednosti mira i humanosti. Živući je podsjetnik na moć umjetnosti kao mosta između narodā i kulturā. Želio bih se zahvaliti svim partnerima inicijative – AICS-u, Kantonu Sarajevo, Gradu Sarajevo, Općini Novo Sarajevo, JU Gradski muzeji Sarajevo, Renzo Piano Building Workshop-u i UNESCO-u – na njihovom opredjeljenju i njihovom izuzetnom doprinosu za ovaj projekat i jer su učinili ovaj događaj mogućim.”

Stefania Vizzaccaro, predstavnica Italijanske Agencije za razvojnu saradnju na Zapadnom Balkanu, je izjavila: “Kultura je prioritetni sektor djelovanja AICS-a u Bosni i Hercegovini i na Zapadnom Balkanu. Postoje dvije osnovne oblasti djelovanja: očuvanje kulturnog naslijeđa i jačanje savremene kreativne industrije. Radi se o regionalnoj strategiji i italijanska državna organizacija koju predstavljam podstiče promociju kulturnih projekata od velikog društvenog značaja, poput ovog, koji će doprinijeti održivom razvoju i ubrzanju procesa evropskih integracija Bosne i Hercegovine.

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto je konstatovao da Sarajevo zaslužuje Muzej savremene umjetnosti Ars Aevi, sa kojim će biti zaokružena gradska muzejska četvrt sa kulturnim i naučnim sadržajima, ali i vanjskim sadržajima za porodice.

“Sretan sam što smo ovaj izuzetno zahtjevan i obiman projekat pokrenuli sa mrtve tačke gdje je već poprimio obrise legende, te ga doveli u fazu realizacije i to do mjere da ga više niko neće moći zaustaviti. Sve to ne bi bilo moguće bez brojnih ljudi u našim institucijama koji su dali doprinos postizanju ovog rezultata, a posebno bez naših dokazanih prijatelja i partnera u Ambasadi Italije, koji su pružili svesrdnu profesionalnu i finansijsku podršku. Sljedeći korak je da u saradnji sa svim nivoima vlasti i međunarodnim partnerima osiguramo sredstva za izgradnju Muzeja Ars Aevi, svjesni značaja ovakve institucije kulture i za Sarajevo ali i cijelu Bosnu i Hercegovinu”, zaključio je Forto.

Načelnik Općine Novo Sarajevo Hasan Tanović izjavio je da je Općina Novo Sarajevo odmah podržala realizaciju ovog značajnog  projekta, te je u rekordnom roku izvršila svoje obaveze i izdala urbanističku saglasnost Kantonu Sarajevo za radove na izgradnji objekta Muzeja. Želim zahvaliti prijateljima iz Italijanske razvojne agencije koji ulažu velike napore na dostavljanju završnog i izvedbenog projekta muzeja, što je polazna osnova za sve naredne aktivnosti. Mogu biti toliko optimističan da kažem da će se zajedničkim snagama Vlade Kantona Sarajevo i Grada Sarajeva uložiti svi napori da izgradnja ovog značajnog kulturno – historijskog objekta krene što prije, a sve dalje aktivnosti koje budu do Općine Novo Sarajevo bit će prioritetne za rješavanje, istakao je načelnik Tanović.

Siniša Šešum, šef ureda Unesco-a u BiH, je izjavio: ““Današnji događaj je veliki korak ka konačnoj izgradnji Muzeja Ars Aevi u Sarajevu, i ostvarenju sna Envera Hadžiomerspahića. Za UNESCO Ars Aevi predstavlja konkretan primjer koji dokazuje važnost kulture kao neizbježnog faktora u jačanju socijalne kohezije, promociji kulturne raznolikosti, dijaloga i socio-ekonomskog razvoja u cjelini. Izražavamo veliku zahvalnost Republici Italiji na neizmjernoj pomoći koju pruža u promociji ï jačanju Ars Aevi-a od davne 1999. godine. UNESCO je od prvoga dana sa vama i nastavit ćemo ovu uspješnu saradnju do konačnoga završetka ovog izuzetnog projekta”.

Aurelie Valtat, šefica Odjeljenja za evropske integracije, politiku, štampu i informacije Delegacije EU u Sarajevu, rekla je: “Projekat Muzeja Ars Aevi gleda u budućnost, kreativan je i inovativan i posjeduje potencijal da postane glavna kulturna atrakcija u Sarajevu i Bosni i Hercegovini. Ne samo da će ponuditi visoku umjetničku vrijednost; nego se od ovog projekta očekuje da će generisati i ekonomske koristi. EU je opredijeljena za podršku umjetnosti i kulturi u BiH. Pored značajne pomoći koja je već ponuđena za kulturne projekte u BiH, pripremamo i novi projekat koji bi uskoro trebao biti pokrenut i koji će iskoristiti kulturu i sport za generiranje ekonomskog rasta i podršku naporima za pomirenje. Također nam je drago da je BiH nedavno osnovala odjel ‘Creative Europe’, koji će stvoriti nove mogućnosti za bosanskohercegovačke umjetnike i kulturne institucije, kako bi imale koristi od jednog od vodećih programa EU vrijednog 2,4 milijarde eura.”

Emanuela Baglietto, predstavnica Renzo Piano Workshop Building studija, se prisjetila da je 1999. godine postala dio grupe entuzijasta u kojoj je bio i arhitekt svjetskog glasa Renzo Piano, koji je u tom periodu bio i Unesco-ov ambasador dobre volje i veliki zaljubljenik u Sarajevo. Renzo Piano je donirao preliminarni projekat muzeja Ars Aevi gradu Sarajevu i taj nacrt će predstavljati polaznu tačku u realizaciji konačnog projekta muzeja. Zahvalila je Italijanskoj Agenciji za Razvojnu Saradnju, Ambasadi Italije, kao i kantonalnim, gradskim i općinskim vlastima na značajnom doprinosu u proteklom periodu.

Enver Hadžiomerspahić, inicijator projekta izgradnje Muzeja Ars Aevi, je pozdravio prisutne i rekao da su put i historija razvoja projekta Ars Aevi magični. Zahvalio se osnivačima kolekcije Ars Aevi i arhitektu Renzu Pianu na ogromnom doprinosu u ostvarivanju ove vizionarske ideje.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content