Sarajevo dobilo bistu Alije Isakovića

Bista Alije Isakovića postavljena je jučer na novouređenom Trgu oslobođenja – Alija Izetbegović u Sarajevu, na temelju inicijative koju su BZK “Preporod” i Društvo pisaca BiH uputili Općini Stari Grad.

 
Obilježavajući 90. godišnjicu Isakovićeva rođenja, BZK “Preporod” za jesen ove godine planira jubilarni naučni skup i, u saradnji s Muzejom književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, dokumentarnu izložbu o životu i djelu Alije Isakovića, kad će javnosti i zvanično predstaviti Isakovićevu bistu.
 
Istovremeno, obilježit će i 50. godišnjicu Isakovićeva znamenitog “Biserja”, prvog, historijski prekretnog antologijskog izbora iz bošnjačke književnosti, kao i 30. godišnjicu njegova jednako temeljnog “Rječnika karakteristične leksike u bosanskome jeziku”, prvog savremenog bosanskog rječnika…

Alija Isaković bio je geološki tehničar, prospektor urana, TV-scenarist, urednik časopisa „Život“, urednik edicije Kulturno nasljeđe BiH u sarajevskoj „Svjetlosti“. Pohađao je osnovnu i srednju školu u Bitunji, Stocu, Zagrebu, Crikvenici, Pančevu i Beogradu, a Filozofski fakultet – Jugoslavenske književnosti i „srpskohrvatski jezik“, u Sarajevu. Priredio je više djela muslimanskih pisaca i posebno prvu antologiju muslimanske književnosti „Biserje“ 1972. godine, prvi izbor bosanskohercegovačkih putopisaca „Hodoljublje“ 1973, zbornik radova „Hasanaginica, 1774-1974.“, anegdote Nasrudina-hodže 1984, te sa Hadžemom Hajdarevićem izbor iz časopisa „Behar“ 1900-1911. godine.

Rodna kuća Alije Isakovića u Bitunji kod Stoca

 
 

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content