Sarajevo i Teheran veže snažno prijateljstvo

“Od Sarajeva do Mostara i Banje Luke svako mjesto ove lijepe zemlje privlači na brojne načine”

 

Razgovarala: Elma Zećo

Prošle godine Mahmoud Heidari postao je ambasador Islamske Republike Iran u BiH o kojoj je mnogo znao zbog historijskih prilika koje je uredno pratio, ali i zbog kulturnih i književnih veza koje još davno počinju vezivati naše zemlje. Prvi put ju je posjetio 2000. godine kao zamjenik tadašnjeg ambasadora upoznavajući se izbliza, kako kaže, s njenim srdačnim ljudima, kojima je danas okružen dok živi u Sarajevu, gdje se prijatno osjeća.

Kako ste zamislili predstavljanje Irana u BiH, na što želite skrenuti pažnju?

–  Iako narodi Irana i BiH dijele mnoge sličnosti u kulturi, umjetnosti, običajima, vjerskim i ljudskim vrijednostima koje ih zbližavaju, do dosezanja željenog nivoa i boljeg upoznavanja predstoji dug put. Zbog toga su Dani iranske kulture koji se godišnje organizuju u različitim gradovima BiH prilika za produbljivanje prijateljskih kulturnih odnosa dvije zemlje. I različiti gradovi u Iranu izrazili su spremnost za održavanje Dana kulture Bosne i Hercegovine, stoga se nadam da će ovakve manifestacije, pored uzdizanja nivoa kulturnih odnosa, stvoriti također uslove za povećanje političke i ekonomske saradnje. Dajem prednost razvoju trgovačkih i ekonomskih odnosa naših zemalja. Recimo, novim zakonima u Iranu, kao što je Zakon o razvoju stranih ulaganja, stvorene su izuzetne pogodnosti za ulaganje kapitala u Iranu. Potrebno je da se stvori dobra atmosfera za djelovanje privatnog sektora i bankovnu saradnju, što bi, svakako, olakšalo rad između poslovnih ljudi naših zemalja. Bh. biznismeni mogu preko Irana doći do tržišta Azije, a iranski trgovci također preko Bosne i Hercegovine ostvariti pristup tržištu Evropske unije. Zaista, Iran i BiH imaju mnoge mogućnosti na području ekonomije, posebno u oblasti energije, petrohemije, zemljoradnje, različitih industrija i turizma.

Iran je jedna od najstarijih civilizacija na svijetu. Šta trebaju vidjeti svi oni koji će ga posjetiti po prvi put?

–  Na listi najstarijih drevnih civilizacija svijeta navedenih na internet stranici Wikipedia, Iran se nalazi na vrhu s 5300 godina starosti. Do sada je 21 historijski i prirodni spomenik iz Irana uvršten na Listu svjetske baštine UNESCO-a, dok se 50 drugih nalazi u pripremi da se uvrsti na ovu listu. Širok raspon historijskih i umjetničkih spomenika i prirodnih fenomena u iranskim gradovima neusporedive raznolikosti kulture i ljepote iščekuju turiste kako bi ih zadivili. Značajno je reći da je putovanje u Iran izuzetno jednostavno i jeftino, te da Iran ima namjeru da do 2025. godine godišnje primi 20 miliona turista. Zbog toga iranski zvaničnici nastoje da što više olakšaju izdavanje vize za ulazak u zemlju, dok građani iz 190 zemalja svijeta već mogu na aerodromima u Iranu izvaditi turističku vizu. Svjetski mediji u posljednje vrijeme posebno ukazuju da je Iran postao jedna od najprivlačnijh destinacija svjetskog turizma. S obzirom na to da u ovoj industriji posjeduje zapanjujuće i netaknute potencijale, veoma lako se može pretvoriti u izuzetno razvijenu turističku destinaciju s najvišim svjetskim standardima. Ako vas zanima posjeta, pred vama su zaista brojne zanimljivosti koje će vas zadiviti i oduševiti.

 

 Kada bi Vas stranac pitao da opišete Iran s tri riječi, šta biste rekli?

–  Iran je teško sažeti u tri riječi, ali odgovarajući na Vaše pitanje pomoći ću sebi s tri boje na iranskoj zastavi – zelenom, bijelom i crvenom. Zelena boja zastave je znak razvoja. Reflektira ideale velikog iranskog naroda o posjedovanju napredne i razvijene zemlje, te je također znak svijetle vjere islama kao zvanične religije Irana. Bijela boja zastave ukazuje na miroljubivost velikog iranskog naroda koji želi mir za cijelo čovječanstvo, dok crvena boja zastave simbolizuje snagu i postojanost muslimanskog naroda Irana u očuvanju zemlje, njenih granica i uvjerenja.

Koliko dugo ste već u diplomatiji i šta Vas je privuklo ovom zanimanju?

–  Svoj angažman u Ministarstvu vanjskih poslova Islamske Republike Iran započeo sam još 1990. godine. Na prvu misiju otputovao sam u Južnu Afriku, dok sam tokom druge misije četiri godine proveo u lijepoj zemlji Bosni i Hercegovini bivajući u mogućnosti da se detaljno upoznam kako s narodom tako i s njenom kulturom, ekonomijom, te politikom. Već treća misija odvela me je u Istanbul, gdje sam radio kao šef konzulata Irana. Sada me veoma raduje da sam ponovo u BiH, ovaj put u ulozi ambasadora svoje zemlje. Inače, dok sam boravio u Iranu, u Ministarstvu vanjskih poslova obavljao sam različite dužnosti od kojih je posljednja bila rukovođenje Uredom za istočnu Evropu u čiju nadležnost su ulazili također Balkan i BiH. Na osnovu toga dobro sam upoznat s bitnim dešavanjima i pitanjima vezanim za vašu zemlju. Život jednog diplomate isprepleten je misijama i putovanjima. No, uz mnoge probleme koji postoje, karakteriše ga posebna svježina i ljepota među kojima dominira upoznavanje s različitim narodima i kulturama.

Odgovara li Sarajevo Vašem životnom ritmu i stilu

–  Prema mom mišljenju, Sarajevo je izuzetno lijep grad. Svako godišnje doba u njemu ima svoje specifične ljepote: proljeće donosi beharanje drveća, ljeto cvrkut ptica i krasno zelenilo, jesen je zlatna, dok se zimi grad zavija u bjelinu – sve na svom mjestu odiše ljepotom. Pored toga, Sarajevo je grad koji slovi za stjecište kultura. Šetajući od Baščaršije do kraja ulice Ferhadija vidite crkve i džamije, koje same po sebi govore o multikulturalnosti i suživotu naroda i religija na ovom prostoru. Za osobe koje su živjele u Teheranu s 10 miliona stanovnika i četiri miliona automobila, život u Sarajevu je veoma primamljiv i predstavlja posebno iskustvo.

 

BiH je bogata prirodnim ljepotama. Koliko ste je do sada upoznali?

–  Od Sarajeva do Mostara i Banje Luke savko mjesto ove lijepe zemlje privlači na brojne načine. U okviru svog posla putovao sam u otprilike sve gradove BiH susrećući se s tamošnjim ljudima i zvaničnicima. Pored Sarajeva u kojem boravim, posjetio sam Mostar, Banju Luku, Tuzlu, Goražde, Zenicu, Jajce, Bihać, Neum, Bijeljinu i Konjic. Moj dojam je da svaki od ovih gradova ima svoje specifičnosti i ljepote kojima se ističe. Smatram da i Iran i BiH posjeduju brojne atrakcije za strane turiste, te mnoge potencijale koji se još trebaju razvijati. Neke atrakcije mogu se iskoristiti na obostrano zadovoljstvo. Naprimjer, takva je iranska umjetnost kao jedna od najbogatijih i najraznovrsnijih zbirki kulturne baštine čovječanstva. Proizvodnja umjetnina ne iziskuje naprednu tehnologiju i više je vezana za tradicionalnu i lokalnu vještinu koju karakterišu ukus, profinjenost, ideje i kultura umjetnika. Razmjena iskustava između iranskih i bh. umjetnika može također doprinijeti unapređenju turizma u BiH.

Najbolja turistička destinacija koju poznajete?

–  Definitivno, nemam sumnje da je putovanje u Iran najbolji izbor za svakog turistu. Na putu umjetnosti i civilizacije posjetit ćete desetine turističkih atrakcija, doživjeti gradove kao što su: Teheran – oličenje  modernosti i tradicije, Kašan – kolijevku umjetničkih domova, Isfahan – grad ljepote, te Širaz, koji se smatra kolijevkom iranske civilizacije. Možete se zaputiti u Mešhed i tokom putovanja posjetiti mauzolej Atara kao i centralnu džamiju u Nišaburu, mauzolej Ferudsija u Tusu i prelijepi harem Imama Reze. Putovanje kroz prirodu u blizini Kaspijskog jezera također ima svoje specifičnosti. Možete krenuti od lagune u Anzeliju, a zatim otići u Lahidžan, Rudsar, te nakon ovih gradova nastaviti putovanje kroz Ramsar, Kelardašt i Taleš. Putovanje u Azerbejdžan je također dobar prijedlog. Putovanje u Ardebil, Tabriz i Urumije omogućit će vam posjetu kaburu šejha Safija, jezeru Šurabil, bazaru u Tabrizu, džamiji Kebud, mauzoleju Ališaha i jezeru Urumije. Jug Irana, priobalni dio Perzijskog zaljeva i razni otoci kao što su Kešm i Kiš omogućit će vam da doživite posebnu dimenziju ljepote. Također, veoma zanimljivom turističkom turom prilikom dolaska u Iran može vam se učiniti relacija: Kurdistan – Kermaanšah – Hamedan, te putovanje u provincije zapadnog Irana.

 

Saradnja Teherana i Sarajeva

“Kao ambasadoru važno mi je istaknuti da su Sarajevo i Teheran 2016. godine kao prijestolnice dvije prijateljske zemlje potpisali sporazum o bratimljenju čime je potvrđeno iskreno prijateljstvo između njih, ali je također stvorena atmosfera za proširenje odnosa u različitim oblastima, poput kulture i nauke, između njihovih građana. Nadam se da će ovim sporazumom o bratimljenju iz dana u dan biti intenzivirana kulturna i turistička saradnja između naših gradova. Za to postoje dobre mogućnosti, a i stanovnici Teherana i Sarajeva su zainteresovani za ovakvu saradnju.”

 

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content