Sarajevska džamija koja u sebi nosi druge dvije

U sarajevskom naselju Hrasno smještena je Hadži Idrizova džamija o čijoj zanimljivoj historiji se malo zna u javnosti.

Foto: Furaj.ba

Hadži-Idrizova džamija, ona na staroj lokaciji, bila je jedna od najstarijih džamija u Sarajevu koju je 1557. godine sagradio Hadži-Idriz, bogati trgovac koji je za nju uvakufio i nekoliko hiljada akči. Vakufsko-mearifski sabor je odlučio da se ona poruši i da se njeno ime prenese u Novo Sarajevo, s tim da se uz postojeću džamiju izgradi i mekteb.

“Na prostoru Žabljaka kod centra ARIA (nekadašnji BBI i robna kuća ‘Sarajka'”‘) 1557. godine sagradi Hadži Idriz efendija, bogati trgovac, džamiju i uvakufi nekoliko hiljada akči. Džamiju srušiše 1938. godine. Prije njega je Mustafa, Skender-pašin sin, 1518. godine sagradio prvu potkupolnu džamiju u Sarajevu. Urušena je 1935. godine (Za vrijeme Kraljevine Jugoslavije sa džamije je skinut olovni pokrov pod isprikom da ga treba zamijeniti bakrenim, što se nikada nije dogodilo, pa se kupola urušila, a ostatak građevine srušio se do 1935. godine, ostavljajući za sobom samo munaru).

Kada se sagradi džamija u Hrasnom dadoše joj ime ‘”‘Hadži Idrizova'”‘ po onoj staroj, a 1967. godine joj dogradiše munaru od ostataka Skender-pašine džamije”, pojasnio je kustos Muzeja Sarajeva i arheolog Adnan Muftarević.

Foto: Furaj.ba

Pretpostavlja se da je džamija u Hrasnom sagrađena 1931. godine.

Zemljište za gradnju džamije 1930. godine dao je Hilmaga Sahačić. Gradnja je počela u proljeće 1930, a završena je 1931. godine.

Danas džamija može primiti više od hiljadu vjernika. U džamiji se obavlja pet dnevnih namaza, džuma, bajrami i djeca idu u mektbe. U prostoru koji se nalazi s desne strane džamije prema glavnoj cesti, 2009. godine otvoren je Omladinski centar.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content