Sarajevskoj umjetnici prestižna međunarodna nagrada “Botticelli”

Međunarodna nagrada “Botticelli” u izboru Fondacije Effetto Arte otišla je ove godine u dvorani palate Borghese (Palazzo Borghese) u Firenci u ruke pedeset likovnih umjetnika iz cijeloga svijeta.

Foto: Privatni album

Među nagrađenima je i sarajevska umjetnica Nena Šešić-Fišer, koja već niz godina živi i stvara u Nizozemskoj, a kojoj je nagrada dodijeljena za sliku “Ritam valova” iz ciklusa “Misterij vode”, inspiriranu slavenskom mitologijom i uvrštenom u dva kataloga – “International Prize Botticelli” i “Arte Contemporary Celebrity Masters Vol. VII”.

Prošle godine je ova sarajevska umjetnica sa nizozemskom adresom od iste Fondacije primila nagradu “Leonardo da Vinci” u milanskom Muzeju nauke i tehnologije za sliku “Tempi Senza Tempo”, inspiriranu motivima stare bosanske sevdalinke. 

Umjetnički žiri Fondacije Effetto Arte dodjeljuje ovu prestižnu nagradu savremenim umjetnicima koji su se istaknuli umjetničkim i stilskim istraživanjima.

Ova umjetnička fondacija okuplja zanimljivije stvaraoce iz cijeloga svijeta uvijek u ambijentu neke od znamenitih historijskih građevina gdje se međusobno susreću predstavnici različitih kultura i senzibiliteta, uzajamno povezanih ljubavlju prema umjetnosti. To je istovremeno i prilika da se umjetnici upoznaju s umjetničkim kritičarima i historičarima umjetnosti koji su bili među najbrojnijim gostima na trosatnoj ceremoniji uručenja nagrada, kao i na svečanom prijemu koji je ove godine nakon dodjele nagrada upriličen u veličanstvenoj renesansnoj palati Borghese.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content