Savjeti za iznajmljivanje automobila

Kada iznamljujete automobil vodite računa da dobro pročitate ugovor i da vam svi članovi budu jasni kako kasnije ne biste došli u situaciju da morate platiti nešto što niste znali.

Foto: Pixabay – ID 139904

Ukoliko imate potrebu da iznajmite automobil kako biste sebi olakšali putovanje ili neki posao, pronašli smo za vas nekoliko savjeta kojih se morate pridržavati.

Ukoliko putujete najbolje bi bilo da se raspitate kod agencije u kojoj imate rezervisano putovanje da vam preporuči neki rent-a car servis, jer na taj način možete da uštedite vrijeme i trud i da dobijete pouzdane informacije.

Što se tiče cijena iznajmljivanja one se uglavnom računaju na četiri načina, a to su: dnevna cijena sa uključenom kilometražom, dnevna cijena sa ograničenim brojem slobodnih kilometara na dan, cijena dana sa neograničenom kilometražom i cijena dana koja ima besplatni broj pređenih kilometara u toku dužeg razdoblja. Cijene variraju u zavistosti od vrste i veličine automobila. Postoje i ostali troškovi koji mogu da budu dodani na početnu cijenu, a to su porezi na najam automobila koji se uglavnom kreću između 10% i 30%, troškovi ukoliko želite da ostavite automobil u drugom gradu, a ne u onom u kojem ste ga iznajmili, gorivo koje uglavnom sami plaćate, rent-a car usluge osiguranja u slučaju nesreće ili kvara na automobilu, zaštita od gubitka stvari, dodatno osiguranje odgovornosti i dokumenti i zahtijevi koje morate popuniti prije iznajmljivanja automobila.

Kada iznamljujete automobil vodite računa da dobro pročitate ugovor i da vam svi članovi budu jasni kako kasnije ne biste došli u situaciju da morate platiti nešto što niste znali. Također, od agencije za iznajmljivanje morate dobiti potvrdu o iznajmljenom automobilu koja bi trebala da sadrži broj potvrde, ime agencije, tip automobila, telefonski broj i broj registarskih oznaka.

Ukoliko ste ranije rezervisali automobil, vjerovatno ste na mail dobili potvrdu sa kojom možete preuzeti automobil u agenciji. Kada preuzimate automobil obavezno sa sobom ponesite potvrdu, ličnu kartu, vozačku dozvolu i karticu ili neku potvrdu kojom ste platili rezervaciju.

Prije nego sjednete u automobil zajedno sa osobom koja je zadužena za to pregledajte da li je automobil u ispravnom stanju, da li ima nekih oštećenja ili ogrebotina i ukoliko primijetite nešto od ovoga obavezno prijavite prije nego uzmete automobil kako vam se ne bi desilo da vam pripišu štetu koju niste vi napravili.

Kada sjednete u autombil prvo prilagodite sebi sjedište, klimu i ostale potrebne stvari kako bi vam vožnja bila što ugodnija.

Vodite računa o tome kada trebate da vratite autombil u agenciju, a ako imate potrebu da ga još zadržite obavjestite o tome agenciju kako bi vam mogli produžiti ugovor i kako ne biste plaćali troškove za zakašnjelo vraćanje.

Još nekoliko savjeta rent-a car agencija:

Vodite računa o tome da ste vi odgovorni za sve parking prekršaje i za saobraćajne prekršaje. Većina polica osiguranja koje dobijete uz automobil ne važe ukoliko ste automobil vozili u pijanom stanju ili pod uticajem droga. Vodite računa da uvijek svežete pojas i da prilagodite autosjedalicu ukoliko vozite dijete. Nikada u automobilu ne ostavljajte dragocjenosti niti stvari koje bi vam mogle biti ukradene.

Furaj.ba

navigo-reklama

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content