Savjeti za putovanje u islamske zemlje tokom ramazana

Poznati vodič “Lonely Planet” spremio je nekoliko savjeta za sve one koji tokom ramazana planiraju posjetiti neku od zemalja u kojima je većina stanovništva islamske vjeroispovjesti.

Foto: Pixabay – jpeter2

Ramazan je sveti mjesec i posjetite li neku od islamskih zemalja uključujući UAE, Maroko, Tunis,Indoneziju i Egipat uvidjet ćete da se život u ovom mjesecu drastično mijenja, ali ćete doživjeti i nezaboravno iskustvo.

Naučite osnove

Ramazan je deveti mjesec u islamskom kalendaru. To je za islamske vjernike sveti mjesec jer je u njemu počela Objava Kur’ana. U toku ramazana islamskim vjernicima zabranjeno je ratovanje, a strogo naređen  post. Od zore do zalaska sunca zabranjeno je konzumiranje bilo kakve hrane, pića (uključujući i vodu), te seksualni odnosi i pušenje cigara. Važnost se pridaje čistoći misli i djela. Prema riječima Poslanika Muhameda, uz jelo i piće, sljedeće stvari kvare post: laž, psovka, ogovaranje, kleveta i strastven pogled.

Planirajte unaprijed

Kao i svaki drugi praznik i ramazan utiče na biznis i turizam. Brojne kompanije, hoteli i restorani imaju skraćeno radno vrijeme ili posluju sa manje osoblja, pa je pametno unaprijed isplanirati detalje putovanja. Primjera radi, dio restorana zatvoren je tokom dana pa je zgodno spakovati ručak sa sobom ili se raspitati u kojim dijelovima grada restorani rade puno radno vrijeme.

Prilagodite vaš raspored

Zbog večernjih svečanosti možete zaboraviti na to da ćete na spavanje ići rano. Zalazak sunca oživljava ulice kao nikada tokom godine, možete čuti i muziku, nudiće vam slatkiše… Nema potrebe da sljedećeg dana ustajete rano, osim ako nemate kupovinu u planu. Radnje se najčešće otvaraju oko podneva pa bolje požurite ako hoćete da se cjenkate, prije nego ugrije jako sunce i a prodavci počnu da osjećaju žeđ.

Prepustite se duhu ramazana

Ne brinite, ovo ne znači da i vi morate da postite. Ali kako biste pokazali razumijevanje i pružili podršku, izbjegavajte da jedete i pijete na ulicama, pred ljudima koji vjerovatno poste. Takođe, ostavite vjernicima dovoljno prostora i intime u trenucima molitve. Uživajte i vi sa njima u pročišćavanju tijela, misli i duha.

Prihvatite ljubaznost

Kada vam novi prijatelj pokloni specijalni ramazanski slatkiš ili vas pozove na porodični post, ljubazno odbijanje bio bi loš potez. Niste u obavezi da uzvratite slatkiš ali ako ga prihvatite time ćete odati počast prijatelju i staviti mu do znanja da prihvatate duh ramazana.


NAPOMENA U VRIJEME PANDEMIJE COVID-19: Na oficijelnim stranicama ambasada ili ministarstava vanjskih poslova provjerite epidemijske mjere koje važe u toj zemlji ili za ulazak i boravak u njoj. Zbog toga što se učestalo mijenjaju, mi ih ovdje ne prenosimo!


ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content