SBK sve popularniji među biciklistima: Belgijski turisti oduševljeni

Da je u Bosni i Hercegovini sve primjetniji broj domaćih ali i stranih cikloturista svjedoči i posjeta grupe belgijskih turista koji na biciklima obilaze najatraktivnije bh. destinacije.

Foto: TZ SBK

Na svom sedmodnevnom proputovanju kroz Bosnu i Hercegovinu, danas su boravili u Travniku gdje su nakon prespavane noći nastavili svoje putovanje preko planine Vlašić, dalje za Banju Luku.

Organizaciju ove 850 km duge biciklističke ture, provodi Centar za bolji kvalitet života iz Banje Luke, a Nikica Atlagić koji je ujedno i organizator putovanja, kazao je da su objedinjujući najvažnije turističke destinacije u BiH kreirali jednu veoma zanimljivu biciklističku turu za koju, očito postoji interes turista iz razvijenih evropskih cikloturističkih zemalja.

Trenutno se nalazimo u Travniku gdje imamo veliku podršku Turističke zajednice SBK/KSB u samoj organizaciji kako ovog putovanja, tako i nekih ranijih programa jer sama ruta prolazi i kroz turističke destinacije srednje Bosne“ kazao  Atlagić .

Kako Altagić  navodi, na ovoj ruti sreli su brojne bicikliste u vlastitoj organizaciji koji putuju različitim krajevima Bosne i Hercegovine.

U društvu biciklista bio je i direktor Turističke zajednice SBK/KSB Miroslav Matošević koji je istaknuo izuzetno kvalitetnu dugogodišnju  saradnju Turističke zajednice SBK/KSB sa Centrom za bolji kvalitet života iz Banja Luke.

Foto: TZ SBK

“Svim trenutno raspoloživim kapacitetima i mogućnostima nastojimo dati svu moguću podršku kada je u pitanju provedba cikloturističkih aktivnosti na području srednje Bosne“, kazao  je Matošević.

Prema riječima Atlagića, biciklistička tura prilagođena je zahtjevima i potrebama ove grupe, a provodila se na relaciji Banja Luka – Jajce – Šipovo – Mostar – Ravno – Trebinje – NP Sutjeska – Bjelašnica – Travnik – Galica – Banja Luka i uključivala je kompletno organiziranje cikloturističkog aranžmana sa sedam noćenja u različitim destinacijama.

Foto: TZ SBK

Clémence Vandergheynst iz Belgije ne krije svoje oduševljenje viđenim do sada.

„Oduševljena sam raznolikošću krajobraza i ljepote prirode Bosne i Hercegovine, posebno planinskih krajeva koji su još uvijek zeleni i prepuni vegetacije. Posebno me oduševila autentična hrana koja je jako važna za svakog cikloturistu kao i gostoljubivost domaćeg stanovništva.  Bosna i Hercegovina je divna zemlja i ima izniman potencijal u cikloturizmu, međutim ono što bi trebalo unaprijediti jeste svakako biciklistička infrastruktura i razvoj biciklističkih staza kao i samih oznaka za bicikliste“, kazala je Vandergheynst, na kraju.


https://furaj.ba/dev2/pocela-izgradnje-biciklisticke-staze-od-lasve-do-jajca/

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content