Selo Lukomir na poštanskoj markici BH Pošte

Povodom Svjetskog dana turizma koji se svake godine održava 27. septembra, BH Pošta je obilježila izdavanjem poštanske markice na kojoj se nalazi bjelašničko selo Lukomir.

Foto: BH Pošta

Autor fotografije je poznati fotograf Sead Šašivarević (Bezdan photo), koji je naveo kako je BH pošta izabrala njegovu fotografiju koja po njima najvjerodostojnije prikazuje Lukomir i ispunjava sve druge uslove za realizaciju ostalih obilježja.

Foto: BH Pošta

Podsjećamo, Lukomir je posljednje autohtono bosansko selo smješteno na olimpijskoj planini Bjelašnica, na 1.500 metara nadmorske visine, koje iz godine u godinu postaje sve popularnije. Jedinstveno je po svojim kamenim kućama prekrivenim šindrom od trešnjinog drveta. Zidovi su načinjeni od kamena i imaju male prozore. U selu se nalazi oko 50 kuća, od kojih je 20 još uvijek naseljeno.

U Lukomiru se već nekoliko godina živi sezonski. Od maja do oktobra seljani se bave zemljoradnjom i stočarstvom, a zimi se spuštaju s planine, jer se tada selu ne može pristupiti zbog višemetarskih nanosa snijega.

Zato što jedan članak nije dovoljan…

GORŠTACI LUKOMIRA

NEBO IZNAD KRAJOLIKA, LUKOMIR

LUKOMIR – POSLJEDNJE BOSANSKO SELO SNIMLJENO IZ ZRAKA

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content