Perite često ruke
Često perite ruke sapunom i vodom ili koristite jednokratne maramice na alkoholnoj bazi, čak i kad ruke nisu vidljivo prljave.
Zašto?
Pranjem ruku sapunom i vodom ili brisanje s maramicama na alkoholnoj bazi eliminira se virus na rukama.
Prakticirajte respiratornu higijenu
Kad kašljete i kišete prekrijte usta i nos maramicom ili savijenim laktom, maramicu odmah bacite u zatvorenu kantu i operite ruke ili obrišite maramicom na alkoholnoj bazi.
Zašto?
Prekrivanje usta i nosa prilikom kašljanja i kihanja sprečava se širenje virusa. Ako kišete ili kašljete u ruke, možete kontaminirati predmete i osobe koje dodirnete.
Kada i kako koristiti kiruršku masku?
Nošenje kirurške maske može pomoći smanjenju širenja nekih respiratornih bolesti. Međutim, samo nošenje maske ne garantira zaustavljanje širenja bolesti te ju je potreno koristiti uz ostale preventivne mjere, koje uključuju higijenu ruku i respiratornu higijenu, te izbjegavanje bliskog kontakta.
Svjetska zdravstvena organizacija zagovara racionalnu uporabu maski i to u slučajevima kada netko ima respiratorne simptome (kašlje ili kiše) ili postoji sumnja da je obolio od novog coronavirusa ili njeguje oboljelu osobu sa sumnjom na novi coronavirus. Sumnja na infekciju coronavirusom postavlja se kod osobe koja je u posljednjih 14 dana bila u Kini ili je bila u kontaktu s osobom koja je došla iz Kine i ima respiratorne simptome.
Kiruršku masku koristiti na sljedeći način:
- Prije stavljanja maske, oprati ruke sapunom i vodom ili alkoholnim dezinficijensom.
- Pokriti usta i nos maskom i provjerite da rubovi maske dobro prijanjaju uz lice.
- Izbjegavati diranje maske dok se koristi; ako je diramo, potrebno je oprati ruke sapunom i vodom ili alkoholnim dezinficijensom.
- Masku koja se navlažila, zamijeniti novom. Nikada ne koristiti istu masku više puta.
- Masku skidati sa stražnje strane (ne dirati prednji dio) te je baciti u zatvorenu kantu za otpad. Nakon toga, oprati ruke sapunom i vodom ili alkoholnim dezinficijensom.
Održavajte razdaljinu kod kontakta s drugim osobama
Održavajte razdaljinu (barem jedan metar) između sebe i drugih osoba, posebno onih koji kašlju, kišu ili imaju temperaturu.
Zašto?
Osoba zaražena respiratornom bolešću, poput infekcije novim koronavirusom ili virusom gripe, kašljem ili kihanjem izbacuje male kapljice koje sadrže virus. Ako ste preblizu te osobe, možete udahnuti virus i razboliti se.
Izbjegavajte dodirivanje očiju, nosa i usta
Izbjegavajte dodirivanje očiju, nosa i usta, pogotovo kada ruke nisu oprane.
Zašto?
Rukama se dodiruju mnoge površine i predmeti, koji mogu biti kontaminirani (zagađeni) virusom. Ako kontaminiranim rukama dodirnete oči, nos ili usta, virus možete prenijeti na sebe.
Ako imate temperaturu, kašalj i otežano disanje, što prije potražite liječničku pomoć
Recite svom liječniku ako ste bili u Kini gdje je prijavljen novi coronavirus ili ako ste bili u bliskom kontaktu s nekim tko je doputovao iz Kine i ima respiratorne simptome.
Zašto?
Kad god imate temperaturu, kašalj i otežano disanje, važno je odmah potražiti liječničku pomoć, jer se može raditi o ozbiljnoj bolesti. Respiratorni simptomi s temperaturom mogu imati niz uzroka, a ovisno o vašim osobnim kontaktitima i eventualnim putovanjima, novi coronavirus bi mogao biti jedan od njih.
Ako imate blage respiratorne simptome i niste putovali u Kinu
Ako imate blage respiratorne simptome i niste putovali u Kinu, primjenjujte osnovnu higijenu ruku i respiratornu higijenu te ostanite kod kuće dok se ne oporavite, ako je moguće.
Prakticirajte opće higijenske mjere nakon kontakta sa životinjama i životinjskim proizvodima
Osigurajte redovito pranje ruku sapunom i pitkom vodom nakon dodira sa životinjama i životinjskim proizvodima; izbjegavajte dirati oči, nos ili usta rukama; izbjegavajte kontakt s bolesnim životinjama ili pokvarenim životinjskim proizvodima. Izbjegavajte kontakt s potencijalno kontaminiranim životinjskim otpadom ili tekućinom na tlu.
Izbjegavajte konzumiranje sirovih i termički nedovoljno obrađenih namirnica životinjskog porijekla
Sa sirovim mesom, mlijekom ili drugim namirnicama životinjskog porijekla postupajte pažljivo, kako biste izbjegli križnu kontaminaciju s nekuhanom hranom, prema dobrim praksama sigurnosti pripreme hrane.
Izvor: Svjetska zdravstvena organizacija