Sjećanje na antologijski koncert legendarnog U2-a na Koševu

U još uvijek razrušenom Sarajevu, u teškim uslovima koji su djelovali kao da će koncert planetarno popularnog benda U2 na Koševu izgledati kao nemoguća misija, tog 23. septembra 1997. na olimpijskom stadionu Sarajeva desio se istinski spektakl.

Bono Vox pokazao se kao najveći prijatelj Sarajeva! Kada su granate padale na grad, Bono Vox je na svojim turnejama prekidao koncerte i svijetu pričao o tome šta se dešava u glavnom gradu BiH. Čak je u tadašnjim uslovima uključivao prijenose uživo iz opkoljenog grada kako bi Sarajlije mogle svjedočiti o onome što proživljaju pred ogromnim auditorijumom popularne grupe.

Poruke s Koševa

Pjesmu koju je posvetio gradu “Miss Sarajevo” i otpjevao s čuvenim tenorom opere Lucianom Pavarottijem, posvećena takmičenju za miss kako bi bar na kratko stvari u Sarajevu izgledale normalnije, otpjevali su samo jednom prije Koševa, 1995. godine na jednom humanitarnom koncertu u Italiji. I ne samo to, Bono je odmah nakon rata uputio osnivača, glavnog urednika i izdavača muzičkog magazina SPIN iz New Yorka Boba Guccionea Jr da piše tekst o “životu poslije smrti” u Sarajevu, te da ga stavi na naslovnicu magazina, što je ovaj i učinio. Upoznao ga je i sa tadašnjim ambasadorom Republike Bosne i Hercegovine u UN-u Muhamedom Šaćibergovićem, jednog od najzaslužnijih osoba zbog kojih je ovaj koncert održan u glavnom gradu naše zemlje.

Nakon završetka rata, Sarajevo se tek počelo oporavljati, navikavati na svakodnevnicu u kojoj ne moraju pretrčavati ulice i skrivati se od snajpera. A onda je najavljen koncert, pod nevjerovatnim mjerama sigurnosti za koje su bili zaduženi pripadnici SFOR-a, i takoreći lokalaca iz podzemlja. Bend je istinski želio da koncert bude humanitarnog karaktera, ali Sarajlije su željele kupiti kartu! Koševo je bilo ispunjeno do posljednjeg mjesta (45.000 ljudi), a U2 nije želio pjevati pjesme o ratu i oporavku, već su odlučili promovirati novi album i grad nagraditi svojom aktuelnom Popmart turnejom.

Nikakva elegencija nije dočekala ovaj irski bend u Sarajevu. Pripremali su se u još uvijek devastiranoj olimpijskoj dvorani Zetri. Prespavali su u nekadašnjem hotelu Holiday Inn, gdje je npr. Mullenova soba bila prepuna rupa od minobacača jer je hotel bio na čestom udaru s neprijateljskih linija. No Koševo je ipak bilo dobro opremljeno za te uslove, s postavljenim LED ekranom visine 50 metara, s 30 metara velikim svodom i ogromnim ogledalom u obliku limuna. Ta silna oprema dovučena je sa šezdeset velikih kamiona koji su bili smješteni na parking kod porušene Zetre.

Publiku su pred koncert Iraca zagrijavali hor Gazi Husrev-beg, te sarajevski bendovi Protest i Sikter, što je bila velika stvar i za njih. A onda je na binu izašao Bono, i to onako kao što bokseri ulaze u ring, prekriven plavim ogrtačem s kapuljačom i zapjevao pjesmu “Mofo”, a publikom se prolomio vrisak oduševljenja. Zatim su uslijedile pjesme: I Will Follow, Gone, Even Better Than The Real Thing, Last Night On Earth, Until The End Of The World, New Year’s Day i Pride. No, najupečatljivija stvar koncerta punog emocija definitivno je bila izvedba pjesme Miss Sarajevo, gdje je Pavarottijev glas reproduciran sa starog gramofona. I tu je Bono malčice pogriješio!

“Sarajevo, this song was written for you. I hope you like it, because we can’t fucking play it”, pravdao se, a publika ga je nagradila aplauzom.

Nakon nastupa, Larry Mullen je izjavio da je taj koncert vrijedio svih 20 godina njegovih nastupa, te da bi odradio još 20 za takav koncert. Kako je Bono nakon treće pjesme na koncertu izgubio glas, a publika ga nagradila gromoglasnim aplauzom, i on je nakon koncerta izjavio da nikada mu se takvo što nije desilo, te da bi vjerovatno negdje drugo, sa vidno oštećenim glasom bio izviždan a ne nagrađen fanatičnim aplauzom.

“Svirati u Sarajevu je vaš poklon nama”, poručio je Bono oduševljenoj publici na bosanskom jeziku, gotovo promukao, a taj je aplauz zatim itekako potrajao.

Nakon dva bisa koncert je završen pjesmom Unchained Melody. Tu sreću, i suze radosnice nakon što je spektakl završio niko ne može opisati. Irci su obećali da će se vratiti u Sarajevo!

Interesantno je da je U2 koncertom u Sarajevu izgubio milione. Naime, odbili su svirati tog datuma u Bazelu, na koncertu od kojeg bi zaradili četiri miliona funti. Nakon što su David Howell Evans (The Edge), Adam Charles Clayton, Lawrence Joseph Mullen (Larry Jr) i Paul David Hewson (Bono Vox) održali koncert u Sarajevu mediji su objavili: “Danas je okončana opsada Sarajeva.“ Prijatelji Sarajeva i time su potvrdili svoje prijateljstvo, što im Grad nije zaboravio, pa je Bono Vox odlikovan i titulom Počasni građanin Sarajeva. Nagradu je primio prilikom posjete Sarajevo Film Festivalu. Godine 2017. sa Bill Carterom prisjetio se ovog antologijskog koncerta i potvrdio da mu je Sarajevo još uvijek u najljepšem sjećanju.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content