Recepti za sladolede u kojima bezbrižno mogu uživati i oni koji su na dijeti.
Foto: Furaj.ba
Sladoled od lubenice
Sastojci:
450 g lubenice
kašika svježih listova mente
360 g kokosove vode
2 kašike limunovog soka
kašika limuna ili drugog zaslađivača po ukusu
Priprema:
Manji dio lubenice isjeckajte na kockice i ostavite sa strane! Ostale sastojke ubacite u blender i blendajte dok ne dobijete finu smjesu. Punite kalupe sjeckanim lubenicama i smjesom te stavite u zamrzivač dok se ne zaledi!
Sladoled sa avokadom i čokoladom
Sastojci:
2 srednja, zrela avokada
45 g istopljene tamne čokolade
3 kašike kakao praha
3 kašike javorovog sirupa
3 kašike bademovog putera
čajna kašika ekstrakta vanilije
450 ml bademovog mlijeka
¼ čajne kašike morske soli
Za preliv (po želji):
90 g tamne čokolade
½ čajne kašike kokosovog ulja
Izlomljeni lješnjak, badem ili pistacije
Priprema:
U blender stavite avokado, istopljenu čokoladu, kakao prah, javorov sirup, bademov puter, vanilijin ekstrakt, bademovo mlijeko i morsku so. Blendajte dok sve ne postane glatka smjesa. Smjesu iz blendera sipajte u kalupe za sladoled po želji i stavite u zamrzivač na najmanje 9 sati da se zaledi. Za preliv na kokosovom ulju istopite tamnu čokoladu, stalno miješajući te pospite po sladoledu, možete dodati i izmrvljene orašaste plodove.
Sladoled s čokoladom
Sastojci:
2 zaleđene banane (isjeckajte banane prije nego što ih zaledite)
1/2 šolja kakao praha (organskog)
1 šolja bademovog mlijeka
1/2 šolja čokoladnih diskova
Priprema:
Stavite sve sastojke u blender ili sjeckalo, pa mutite dok ne dobijete sjedinjenu masu. Sladoled stavite da još malo odstoji u zamrzivaču te ga poslužite.