Sladoled bez osjećaja krivice

    Sladoled bez osjećaja krivice

    Recepti za sladolede u kojima bezbrižno mogu uživati i oni koji su na dijeti.

    Sladoled od lubenice

    Ilustracija: Pinterest

    Sastojci:

    450 g lubenice

    kašika svježih listova mente

    360 g kokosove vode

    2 kašike limunovog soka

    kašika limuna ili drugog zaslađivača po ukusu

    Priprema:

    Manji dio lubenice isjeckajte na kockice i ostavite sa strane! Ostale sastojke ubacite u blender i blendajte dok ne dobijete finu smjesu. Punite kalupe sjeckanim lubenicama i smjesom te stavite u zamrzivač dok se ne zaledi!

    Sladoled sa avokadom i čokoladom

    Ilustracija: Pinterest

    Sastojci:

    2 srednja, zrela avokada

    45 g istopljene tamne čokolade

    3 kašike kakao praha

    3 kašike javorovog sirupa

    3 kašike bademovog putera

    čajna kašika ekstrakta vanilije

    450 ml bademovog mlijeka

    ¼ čajne kašike morske soli

    Za preliv (po želji):

    90 g tamne čokolade

    ½ čajne kašike kokosovog ulja

    Izlomljeni lješnjak, badem ili pistacije

    Priprema:

    U blender stavite avokado, istopljenu čokoladu, kakao prah, javorov sirup, bademov puter, vanilijin ekstrakt, bademovo mlijeko i morsku so. Blendajte dok sve ne postane glatka smjesa. Smjesu iz blendera sipajte u kalupe za sladoled po želji i stavite u zamrzivač na najmanje 9 sati da se zaledi. Za preliv na kokosovom ulju istopite tamnu čokoladu, stalno miješajući te pospite po sladoledu, možete dodati i izmrvljene orašaste plodove. 

    Sladoled s čokoladom

    Ilustracija: Pinterest

    Sastojci:

    2 zaleđene banane (isjeckajte banane prije nego što ih zaledite)

    1/2 šolja kakao praha (organskog)

    1 šolja bademovog mlijeka

    1/2 šolja čokoladnih diskova

    Priprema:

    Stavite sve sastojke u blender ili sjeckalo, pa mutite dok ne dobijete sjedinjenu masu. Sladoled stavite da još malo odstoji u zamrzivaču te ga poslužite.