Smjernice za unapređenje komunikacije s osobama sa invaliditetom

U povodu obilježavanja 3. decembra, Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom ombudsmeni Bosne i Hercegovine prezentuju javnosti dokument pod nazivom „Smjernice za unapređenje svakodnevne komunikacije sa osobama sa invaliditetom“ namijenjenu javnim organima, privatnim subjektima i svim zainteresovanim pojedincima.

 

Foto: Depositphotos

Cilj Smjernica jeste unapređenje svakodnevne komunikacije i samog odnosa javnih institucija kao pružaoca usluga, prema osobama sa invaliditetom. Osobe sa invaliditetom se nerijetko, u svakodnevnom životu, suočavaju sa različitim barijerama, krenuvši od arhitektonskih, pa do komunikacijskih barijera. Pored toga, pojedinci često, vođeni predrasudama i stereotipima, neadekvatno pristupaju osobama sa invaliditetom, a što za posljedicu može imati i diskriminaciju prema osobama sa invaliditetom.

Prepoznajući značaj adekvatnog i na ljudskim pravima zasnovanom pristupu osobama sa invaliditetom, Ombudsmeni ovim dokumentom žele doprinijeti podizanju svijesti javnosti, javnih organa i pravnih lica o važnosti poštovanja integriteta, dostojanstva i ravnopravnosti osoba sa invaliditetom.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content