Šnenokle – specijalitet austrijske kuhinje

Šnenokle su specijalitet austrijske kuhinje, koji se u tolikoj mjeri udomaćio u našim krajevima da ga smatramo tradicionalnom poslasticom.

img_6564

Sastojci:

1 l mlijeka

5 jaja

3 vanilin šećera

6 žlica šećera

naribana čokolada

1-2 kašikice brašna

Priprema:

U velikom loncu skuhati mlijeko u koji ste dodali vanilija šećer i 2 kašikice šećera.

Odvojiti žumanjke od bjelanjaka. Od bjelanjaka napraviti čvrsti snijeg te sa kašikicom praviti nokle i kuhati ih u mlijeku sa obje strane po 20-30 sekundi i vaditi ih šupljikavom kašikom u zdjelu.

Žumanjke u posebnoj posudi dobro pomiješati sa 4 kašikice šećera, brašnom, 2 vanilija šećera i malo mlijeka (toliko da smjesa bude tekuća pjenasta krema) onda uliti smjesu u mlijeko, kuhati 2-3 minute te uliti u zdjelu sa bjelancima.

Posuti sa naribanom čokoladom , ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi, potom staviti u frižider na nekoliko sati.

Po želji, može se poredati keks u zdjelice prije sipanja šnenokli.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content