Šnenokle su specijalitet austrijske kuhinje, koji se u tolikoj mjeri udomaćio u našim krajevima da ga smatramo tradicionalnom poslasticom.
Sastojci:
1 l mlijeka
5 jaja
3 vanilin šećera
6 žlica šećera
naribana čokolada
1-2 kašikice brašna
Priprema:
U velikom loncu skuhati mlijeko u koji ste dodali vanilija šećer i 2 kašikice šećera.
Odvojiti žumanjke od bjelanjaka. Od bjelanjaka napraviti čvrsti snijeg te sa kašikicom praviti nokle i kuhati ih u mlijeku sa obje strane po 20-30 sekundi i vaditi ih šupljikavom kašikom u zdjelu.
Žumanjke u posebnoj posudi dobro pomiješati sa 4 kašikice šećera, brašnom, 2 vanilija šećera i malo mlijeka (toliko da smjesa bude tekuća pjenasta krema) onda uliti smjesu u mlijeko, kuhati 2-3 minute te uliti u zdjelu sa bjelancima.
Posuti sa naribanom čokoladom , ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi, potom staviti u frižider na nekoliko sati.
Po želji, može se poredati keks u zdjelice prije sipanja šnenokli.