Šnenokle – specijalitet austrijske kuhinje

    Šnenokle – specijalitet austrijske kuhinje

    Šnenokle su specijalitet austrijske kuhinje, koji se u tolikoj mjeri udomaćio u našim krajevima da ga smatramo tradicionalnom poslasticom.

     

    Sastojci:

    1 l mlijeka

    5 jaja

    3 vanilin šećera

    6 žlica šećera

    naribana čokolada

    1-2 kašikice brašna

    Priprema:

    U velikom loncu skuhati mlijeko u koji ste dodali vanilija šećer i 2 kašikice šećera.

    Odvojiti žumanjke od bjelanjaka. Od bjelanjaka napraviti čvrsti snijeg te sa kašikicom praviti nokle i kuhati ih u mlijeku sa obje strane po 20-30 sekundi i vaditi ih šupljikavom kašikom u zdjelu.

    Žumanjke u posebnoj posudi dobro pomiješati sa 4 kašikice šećera, brašnom, 2 vanilija šećera i malo mlijeka (toliko da smjesa bude tekuća pjenasta krema) onda uliti smjesu u mlijeko, kuhati 2-3 minute te uliti u zdjelu sa bjelancima.

    Posuti sa naribanom čokoladom , ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi, potom staviti u frižider na nekoliko sati.

    Po želji, može se poredati keks u zdjelice prije sipanja šnenokli.

    img_6564