Snijegom zavejan dragulj Cazina ponosno gospodari nad rijekom Unom

  Snijegom zavejan dragulj Cazina ponosno gospodari nad rijekom Unom

  Najljepši i najimpresivniji od starih gradova u okolini grada Cazina je zamak Ostrožac, izgrađen u neogotskome stilu, ujedno i jedna od glavnih turističkih atrakcija Unsko-sanskog kantona.

  Foto: Dron.ba

  Po svojim dimenzijama predstavlja jedan od većih utvrđenih gradova u BiH, i 2013. proglašen je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine te daje poseban značaj razvoju turizma u ovom gradu.

  Mehmed-beg Beširević je kao posljednji kapetan Ostrošca grad prodao tadašnjem gradonačelniku Bihaća, grofu Lotharu van Berksu koji je tada započeo restauraciju grada, u kojem je u periodu između 1900. i 1902. godine sagradio i raskošni dvorac u neogotičkom stilu sa velikim brojem prostorija, salona za prijem i apartmana, koji još uvijek plijeni pažnju svojom ljepotom.

  Ovo je ujedno i jedini dvorac u Bosni i Hercegovini.

  Rado ga posjećuju i danas – umjetnici da bi vidjeli ili učestvovali na Koloniji skulptura, parovi koji ovdje dolaze napraviti savršene fotografije za vjenčani fotoalbum, turisti, a područje Starog grada idealno je za održavanje različitih događaja – poput koncerata, sajmova, modnih revija i festivala.

  Pogledajte njegovo zimsko izdanje na videosnimku za kojeg se pobrinula ekipa videoprodukcije Dron.ba:

  Zato što jedan članak nije dovoljan…

  STARA UTVRDA I ZAMAK OSTROŽAC

  CAZIN – GRAD S MANIRIMA EVROPSKOG GOSPODINA I ŠARMOM AUTENTIČNOG BOSANCA