Snježna idila u Umoljanima

Dok u gradovima još čekamo na prvi snijeg i snježnu idilu uoči novogodišnjih praznika, na planinama je sve kao u zimskoj bajci.

Studeni potok; Foto: Furaj.ba

Za vikend u gradovima najavljuju dugotrajnu maglu, a na planinama sunčano vrijeme, stoga su neke od sarajevskih ljepotica idealan izbor za bijeg od gradskog smoga i zagađenog zraka.

Preporučujemo posjetu Umoljanima, selu iz legendi smještenom na planini Bjelašnici, na 1.275 metara nadmorske visine. Od Umoljana preko Gradine prošetajte do Studenog potoka i uživat ćete u tišini planine, osunčanom snježnom polju i svježem planinskom zraku. Vidjet ćete katune prekrivene snijegom, vrhove Bjelašnice i podsjetiti se na legende ovog kraja. U Umoljanima možete vidjeti i prelijepu džamiju koja je proglašena nacionalnim spomenikom BiH, nekropolu stećaka i vodenice, čija je slika naročito posebna zimi.

Kako doći?

Krenite iz skijališta Babin Do na Bjelašnici – potražite put prema selu Šabići.  Dolaskom u selo Šabiće, skrenite desno i pratite pravac do sela Umoljani. Uz put ćete vidjeti nekropolu stećaka, staro osmansko groblje, vodenice, džamiju, a zatim stižete u selo gdje možete parkirati automobil. Od Kolibe kod Muce do Studenog potoka imate oko 4 kilometra hoda, preko Gradine.

Pogledajte šta je u Umoljanima zabilježila ekipa Furaj.ba u fotogaleriji:

Zato što jedan članak nije dovoljan…

UMOLJANI, SELO IZ LEGENDI

TOP 10 RAZLOGA ZAŠTO POSJETITI OKOLINU TRNOVA

STEĆCI U ŠABIĆIMA – SVJEDOCI BOGUMILSKE TRADICIJE ZABJELAŠNIČKIH SELA

ZIMSKA IDILA U BJELAŠNIČKIM SELIMA

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content