BOSANSKA KUHINJA
Dolma je povrće nadjeveno faširanim mesom i rižom. Može se praviti pojedinačno od jedne vrste povrća ili od više vrsta što je poznato kao šarena dolma. Imamo sogan dolmu, paprike dolmu, patlidžan dolmu, paradajz dolmu, japrak dolmu.
Sastojci za sogan dolmu
600g crvenog luka
malo crvene paprike
malo sirćeta
400g pavlake
Za nadjev
100g crvenog luka
400g mljevene junetine
80g riže okrugle
dvije kašike paradajz pirea
dvije kašike maslaca ili ulja
jedno jaje
Odsjeći vrhove na glavicama luka, staviti ih da se skuhaju u vodi, ali paziti da se ne prekuhaju. U vodu se moze dodati malo sirćeta.
Skinuti s peći i isprati hladnom vodom. Pritiskanjem prstima istiskivati košuljice odnosno prstenove luka – dolme. Prvi sloj s ljuskom se odbacuje, a upotrebljavaju se drugi slojevi.
Od jedne glavice luka dobije se više dolmi koje se pune nadjevom. Veće dolme se pune prstima, a manje čačkalicom ili dezertnim nozićem.
Nadjev se priprema tako da se sitno isjecka crveni luk i izmiješa sa mljevenim mesom. Dodati biber, rižu, paradajz-pire, jaje, so i ulje.
Sve dobro izmiješati. Punjene dolme luka se slažu u šerpu, zaliju toplom vodom (mesnom supom) tako da budu pokrivene, pritisnu tanjirom ili drugim poklopcem (uzim od šerpe), te stave kuhati.
U kuhanu dolmu se doda malo aleve slatke paprike.Uz dolmu se servira kiselo mlijeko ili pavlaka.