Sogan dolma

    Sogan dolma

    BOSANSKA KUHINJA

    Dolma je povrće nadjeveno faširanim mesom i rižom. Može se praviti pojedinačno od jedne vrste povrća ili od više vrsta što je poznato kao šarena dolma. Imamo sogan dolmu, paprike dolmu, patlidžan dolmu, paradajz dolmu, japrak dolmu.

    Sastojci za sogan dolmu

    600g crvenog luka

    malo crvene paprike

    malo sirćeta

    400g pavlake

    Za nadjev

    100g crvenog luka

    400g mljevene junetine

    80g riže okrugle

    dvije kašike paradajz pirea

    dvije kašike maslaca ili ulja

    jedno jaje

    Odsjeći vrhove na glavicama luka, staviti ih da se skuhaju u vodi, ali paziti da se ne prekuhaju. U vodu se moze dodati malo sirćeta.
    Skinuti s peći i isprati hladnom vodom. Pritiskanjem prstima istiskivati košuljice odnosno prstenove luka – dolme. Prvi sloj s ljuskom se odbacuje, a upotrebljavaju se drugi slojevi.
    Od jedne glavice luka dobije se više dolmi koje se pune nadjevom. Veće dolme se pune prstima, a manje čačkalicom ili dezertnim nozićem.

    Nadjev se priprema tako da se sitno isjecka crveni luk i izmiješa sa mljevenim mesom. Dodati biber, rižu, paradajz-pire, jaje, so i ulje.
    Sve dobro izmiješati. Punjene dolme luka se slažu u šerpu, zaliju toplom vodom (mesnom supom) tako da budu pokrivene, pritisnu tanjirom ili drugim poklopcem (uzim od šerpe), te stave kuhati.
    U kuhanu dolmu se doda malo aleve slatke paprike.Uz dolmu se servira kiselo mlijeko ili pavlaka.