Sogan dolma

  Sogan dolma

  BOSANSKA KUHINJA

  Dolma je povrće nadjeveno faširanim mesom i rižom. Može se praviti pojedinačno od jedne vrste povrća ili od više vrsta što je poznato kao šarena dolma. Imamo sogan dolmu, paprike dolmu, patlidžan dolmu, paradajz dolmu, japrak dolmu.

  Sastojci za sogan dolmu

  600g crvenog luka

  malo crvene paprike

  malo sirćeta

  400g pavlake

  Za nadjev

  100g crvenog luka

  400g mljevene junetine

  80g riže okrugle

  dvije kašike paradajz pirea

  dvije kašike maslaca ili ulja

  jedno jaje

  Odsjeći vrhove na glavicama luka, staviti ih da se skuhaju u vodi, ali paziti da se ne prekuhaju. U vodu se moze dodati malo sirćeta.
  Skinuti s peći i isprati hladnom vodom. Pritiskanjem prstima istiskivati košuljice odnosno prstenove luka – dolme. Prvi sloj s ljuskom se odbacuje, a upotrebljavaju se drugi slojevi.
  Od jedne glavice luka dobije se više dolmi koje se pune nadjevom. Veće dolme se pune prstima, a manje čačkalicom ili dezertnim nozićem.

  Nadjev se priprema tako da se sitno isjecka crveni luk i izmiješa sa mljevenim mesom. Dodati biber, rižu, paradajz-pire, jaje, so i ulje.
  Sve dobro izmiješati. Punjene dolme luka se slažu u šerpu, zaliju toplom vodom (mesnom supom) tako da budu pokrivene, pritisnu tanjirom ili drugim poklopcem (uzim od šerpe), te stave kuhati.
  U kuhanu dolmu se doda malo aleve slatke paprike.Uz dolmu se servira kiselo mlijeko ili pavlaka.