Sokolov put na Romaniji – jedinstvena atrakcija u BiH

  Sokolov put na Romaniji – jedinstvena atrakcija u BiH

  Na području Crvenih stijena na Romaniji tokom vikenda je predstavljen novi turistički sadržaj Sarajevsko-romanijske regije, pod nazivom Via Ferrata ili “Sokolov put”, što je dio velikog projekta koji su finansirali EU i Njemačka.

  Sokolov put; Foto: TZ Istočno Sarajevo

  Via Ferrata je namijenjena svima, pogotovo onima bez prethodnog alpinističkog iskustva. Dužina ferate iznosi 350 metara i sa dva viseća mosta predstavlja jedinstvenu atrakciju u BiH.

  Na području Romanije predviđeno je uređivanje pješačkih staza koje će u dužini od 45 kilometara povezati lokacije Crvene stijene, pećinu Starine Novaka i planinarski dom „Stajna“.

  Također, u okviru projekta okrčene i markirane pješačke staze do ferate, postavljena su dva vidikovca koji će služiti za odmaranje, a sigurno će upotpuniti boravak turista na ovom području.

  U narednom periodu u planu je nabavka balona na topli vazduh na Trebeviću, izgradnja dječijeg igrališta, teretana na otvorenom i vještačka alpinistička stijena…


  Nova “via feratta” u magičnom okruženju Crvenih stijena na Romaniji | Furaj.ba

  U magičnom okruženju romanijskih “Crvenih stijena” uskoro se očekuje završetak radova na postavljanju “via ferrate”. Ovo će biti jedinstven sadržaj u BiH jer će ferata imati dva viseća mosta, što će doprinijeti posebnoj atraktivnosti sadržaja.