Sokolov put na Romaniji – jedinstvena atrakcija u BiH

Na području Crvenih stijena na Romaniji tokom vikenda je predstavljen novi turistički sadržaj Sarajevsko-romanijske regije, pod nazivom Via Ferrata ili “Sokolov put”, što je dio velikog projekta koji su finansirali EU i Njemačka.

Sokolov put; Foto: TZ Istočno Sarajevo

Via Ferrata je namijenjena svima, pogotovo onima bez prethodnog alpinističkog iskustva. Dužina ferate iznosi 350 metara i sa dva viseća mosta predstavlja jedinstvenu atrakciju u BiH.

Na području Romanije predviđeno je uređivanje pješačkih staza koje će u dužini od 45 kilometara povezati lokacije Crvene stijene, pećinu Starine Novaka i planinarski dom „Stajna“.

Također, u okviru projekta okrčene i markirane pješačke staze do ferate, postavljena su dva vidikovca koji će služiti za odmaranje, a sigurno će upotpuniti boravak turista na ovom području.

U narednom periodu u planu je nabavka balona na topli vazduh na Trebeviću, izgradnja dječijeg igrališta, teretana na otvorenom i vještačka alpinistička stijena…


Nova “via feratta” u magičnom okruženju Crvenih stijena na Romaniji | Furaj.ba

U magičnom okruženju romanijskih “Crvenih stijena” uskoro se očekuje završetak radova na postavljanju “via ferrate”. Ovo će biti jedinstven sadržaj u BiH jer će ferata imati dva viseća mosta, što će doprinijeti posebnoj atraktivnosti sadržaja.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content