Split – svakog lita centar svita

Split – svakog lita centar svita

Dole na rivi, di svit je domaći svi će vam reći da je Split najljepši grad na svijetu. Pođete li se raspravljati veseli Splićani, opušteno i kroz smijeh zaista će vas uvjeriti u to. Split je drugi po veličini najveći grad u Hrvatskoj, kulturno i političko središte Dalmacije, okružen brdima i brojnim dalmatinskim otocima, a kroz njega prolazi glavna saobraćajnica kojom je povezan sa cijelom Hrvatskom a trajektnim linijama sa otocima Hvar, Vis, Brač i Šolta.

More, plaže i splitska Riva sa atraktivnim šetalištem dugim 250 metara, kao glavno okupljalište i centralno mjesto na kojem se odvijaju svi bitni događaji svoj današnji oblik počela je dobivati prije dva stoljeća, kada su Francuzi u vrijeme Napoleona vladali i ovim krajevima.

Riva je danas pješački raj za sve uzraste, mjesto gdje se s predivnim pogledom na more ispija jutarnja ili poslijepodnevna kava, mjesto gdje ćete shvatiti značenje riječi “fjaka” – specifično stanje uma, gdje vrijeme stoji a problemi se čine tako daleki i mali.

Nitko nema lungomare, šetnju uz more, kao Split!

Od punte Marjana, od Oceanografskog instituta, šetnjom uz more možete stići sve do istočnih morskih gradskih granica: Bačvice, Ovčice, Firule, Zenta, Trstenik, Duilovo…

Idemo na Bačvice, poznata je himna splitskom kupalištu službeno otvorenom 1919. Ova najpopularnija pješčana plaža ujedno i omiljeno okupljalište Splićana udaljena je 1 km od centra, i uvijek je prepuna turista i mještana koji igraju picigena, pa je mjesta jako teško naći. Uz plažu nalazi se kafić, a nešto dalje i pizzeria.

1

Odlučite li se za brojne šljunčane plaže trebate krenuti južnom stranom Marjana (oko 2 km od centra) gdje će vas dočekati mirnije, manje plaže u zelenom okruženju. Ako nastavite južno, prate vas stjenovite i šljunčane plaže sve do Stobreča gdje se nalaze i pješčani dijelovi. Od Splita u smjeru Trogira naići ćete na simpatičnu šljunčanu i stjenovitu plažu Kaštela, oko koje se nalaze kafići, i mali fast food-ovi sa sendvičima. Trgovina, trafika i sličnih objekata ovdje nema, pa je preporuka da sve što trebate unaprijed kupite i ponesete sa sobom.

Dioklecianova palača
U južnoj uvali splitskog poluotoka, rimski car Dioklecijan je u 4. stoljeću sagradio svoju luksuznu palaču, koja predstavlja u isto vrijeme dobro zaštićenu vojnu utvrdu koja je jedini primjerak rimske palače sačuvane do danas. U tu građevinu kvadratnog oblika ulazilo se kroz četiri vrata (zlatna, srebrena, željezna i brončana). Pored Zlatnih vrata se uzdiže monumentalni spomenik Grguru Ninskom, djelo kipara Ivana Meštrovića, iz 1929.

0

Svakako ne smijete propustiti Peristil, najveći otvoreni prostor u palači okružen kolonama od 6 stupova prema istočnoj i zapadnoj strani i s prekrasnim svodom, ukrašenim vijencima u samom centru. Na istočnoj strani Peristila je Katedrala. Na zapadnoj strani je Narodni trg sa starogradskom dvoranom koja je izgrađena u 15. stoljeću. Na trgu se nalazi Etnografski muzej (svakako vrijedi posjetiti) i u blizini je Gradski muzej.

Prostor Peristila se pretvara u pozornicu za pozorišne predstave i koncertne izvedbe tokom Splitskog ljetnog festivala “Splitsko Ljeto”.

Ovdje, na  jednom od glavnih okupljališta turista često možete vidjeti mladiće odjevene kao Rimski vojnici, te se slikati s njima za uspomenu, ili čuti neke od klapa kako pjevaju, ako budete imali sreće. Kada ste u Splitu ne propustite svratiti do Splitske katedrale i popeti se na zvonik sv. Duje za svega 10kn i baciti pogled na grad s visine od 60 metara. Split je jedno od najsunčanijih mjesta u Europi i tražeći hladovinu tijekom ljetnih vrućina sigurni smo da ćete pronaći neku zanimaciju na Peristilu.
U sklopu zidina Dioklecijanove palače što gleda prema moru nalazi se caffe bar ST-Riva, jedno od glavnih okupljališta mladeži, zbog predivnog pogleda. Draž je ljeti sjediti na balkonu pomenutog kafea jer se pruža pogled ka moru. Grad Split obiluje restoranima i konobama u kojima se može uživati u domaćim specijalitetima i mediteranskoj kuhinji sa puno ribe, maslinovog ulja, te raznog domaćeg zaćinskog bilja. 

4-10

U gradu legendarnog fudbalskog kluba “Hajduk” sport je zastupljen tijekom cijele godine. Na raspolaganju vam je velik broj sportskih igrališta za boćanje, košarku, mini golf, nogomet i tennis. Kao poznata kupališna destinacija može vam ponuditi i razne sportove na vodi, kao što su: ronjenje, vožnja na banani, iznajmljivanje pedalina, vožnja na skuteru i parasailing kao i  vožnju biciklom ili penjanje po marjanskim stijenama. U posljednje vrijeme se velikom brzinom razvija nautički i podvodni turizam, zahvaljujući svojim brojnim marinama. I ljubitelji jedrenja u Splitu će zasigurno biti zadovoljni jer je izbor jedrilica za unajmljivanje zaista bogat a Split je i polazišna luka iz koje kreću mnoge jedriličarske rute.

1-23

Tople ljetne noći idealne su za dobar provod koji se pamti i nakon godišnjeg odmora zato nakon što odaberete smještaj u jednom od splitskih ili okolnih hotela, ili u apartmanima privatnih kuća, krenite i uvjerite se u istinitost rečenice s početka ove reportaže, da je svakog lita Split centar svita.

Elvira Leka, Furaj.ba