Split – svakog lita centar svita

Dole na rivi, di svit je domaći svi će vam reći da je Split najljepši grad na svijetu. Pođete li se raspravljati veseli Splićani, opušteno i kroz smijeh zaista će vas uvjeriti u to. Split je drugi po veličini najveći grad u Hrvatskoj, kulturno i političko središte Dalmacije, okružen brdima i brojnim dalmatinskim otocima, a kroz njega prolazi glavna saobraćajnica kojom je povezan sa cijelom Hrvatskom a trajektnim linijama sa otocima Hvar, Vis, Brač i Šolta.

Foto: Pixabay – neufal54

More, plaže i splitska Riva sa atraktivnim šetalištem dugim 250 metara, kao glavno okupljalište i centralno mjesto na kojem se odvijaju svi bitni događaji svoj današnji oblik počela je dobivati prije dva stoljeća, kada su Francuzi u vrijeme Napoleona vladali i ovim krajevima.

Riva je danas pješački raj za sve uzraste, mjesto gdje se s predivnim pogledom na more ispija jutarnja ili poslijepodnevna kava, mjesto gdje ćete shvatiti značenje riječi “fjaka” – specifično stanje uma, gdje vrijeme stoji a problemi se čine tako daleki i mali.

Nitko nema lungomare, šetnju uz more, kao Split!

Od punte Marjana, od Oceanografskog instituta, šetnjom uz more možete stići sve do istočnih morskih gradskih granica: Bačvice, Ovčice, Firule, Zenta, Trstenik, Duilovo…

Idemo na Bačvice, poznata je himna splitskom kupalištu službeno otvorenom 1919. Ova najpopularnija pješčana plaža ujedno i omiljeno okupljalište Splićana udaljena je 1 km od centra, i uvijek je prepuna turista i mještana koji igraju picigena, pa je mjesta jako teško naći. Uz plažu nalazi se kafić, a nešto dalje i pizzeria.

 

Foto: Pixabay – Michelle_Maria

Odlučite li se za brojne šljunčane plaže trebate krenuti južnom stranom Marjana (oko 2 km od centra) gdje će vas dočekati mirnije, manje plaže u zelenom okruženju. Ako nastavite južno, prate vas stjenovite i šljunčane plaže sve do Stobreča gdje se nalaze i pješčani dijelovi. Od Splita u smjeru Trogira naići ćete na simpatičnu šljunčanu i stjenovitu plažu Kaštela, oko koje se nalaze kafići, i mali fast food-ovi sa sendvičima. Trgovina, trafika i sličnih objekata ovdje nema, pa je preporuka da sve što trebate unaprijed kupite i ponesete sa sobom.

Dioklecianova palača

U južnoj uvali splitskog poluotoka, rimski car Dioklecijan je u 4. stoljeću sagradio svoju luksuznu palaču, koja predstavlja u isto vrijeme dobro zaštićenu vojnu utvrdu koja je jedini primjerak rimske palače sačuvane do danas. U tu građevinu kvadratnog oblika ulazilo se kroz četiri vrata (zlatna, srebrena, željezna i brončana). Pored Zlatnih vrata se uzdiže monumentalni spomenik Grguru Ninskom, djelo kipara Ivana Meštrovića, iz 1929.

 

Svakako ne smijete propustiti Peristil, najveći otvoreni prostor u palači okružen kolonama od 6 stupova prema istočnoj i zapadnoj strani i s prekrasnim svodom, ukrašenim vijencima u samom centru. Na istočnoj strani Peristila je Katedrala. Na zapadnoj strani je Narodni trg sa starogradskom dvoranom koja je izgrađena u 15. stoljeću. Na trgu se nalazi Etnografski muzej (svakako vrijedi posjetiti) i u blizini je Gradski muzej.

Prostor Peristila se pretvara u pozornicu za pozorišne predstave i koncertne izvedbe tokom Splitskog ljetnog festivala “Splitsko Ljeto”.

Foto: Pixabay – neufal54

Ovdje, na  jednom od glavnih okupljališta turista često možete vidjeti mladiće odjevene kao Rimski vojnici, te se slikati s njima za uspomenu, ili čuti neke od klapa kako pjevaju, ako budete imali sreće. Kada ste u Splitu ne propustite svratiti do Splitske katedrale i popeti se na zvonik sv. Duje za svega 10kn i baciti pogled na grad s visine od 60 metara. Split je jedno od najsunčanijih mjesta u Europi i tražeći hladovinu tijekom ljetnih vrućina sigurni smo da ćete pronaći neku zanimaciju na Peristilu.
U sklopu zidina Dioklecijanove palače što gleda prema moru nalazi se caffe bar ST-Riva, jedno od glavnih okupljališta mladeži, zbog predivnog pogleda. Draž je ljeti sjediti na balkonu pomenutog kafea jer se pruža pogled ka moru. Grad Split obiluje restoranima i konobama u kojima se može uživati u domaćim specijalitetima i mediteranskoj kuhinji sa puno ribe, maslinovog ulja, te raznog domaćeg zaćinskog bilja. 

U gradu legendarnog fudbalskog kluba “Hajduk” sport je zastupljen tijekom cijele godine. Na raspolaganju vam je velik broj sportskih igrališta za boćanje, košarku, mini golf, nogomet i tennis. Kao poznata kupališna destinacija može vam ponuditi i razne sportove na vodi, kao što su: ronjenje, vožnja na banani, iznajmljivanje pedalina, vožnja na skuteru i parasailing kao i  vožnju biciklom ili penjanje po marjanskim stijenama. U posljednje vrijeme se velikom brzinom razvija nautički i podvodni turizam, zahvaljujući svojim brojnim marinama. I ljubitelji jedrenja u Splitu će zasigurno biti zadovoljni jer je izbor jedrilica za unajmljivanje zaista bogat a Split je i polazišna luka iz koje kreću mnoge jedriličarske rute.

Foto: Pixabay – DS-Foto

Tople ljetne noći idealne su za dobar provod koji se pamti i nakon godišnjeg odmora zato nakon što odaberete smještaj u jednom od splitskih ili okolnih hotela, ili u apartmanima privatnih kuća, krenite i uvjerite se u istinitost rečenice s početka ove reportaže, da je svakog lita Split centar svita.

Elvira Leka, Furaj.ba

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content