Spomen park Vraca iznad Sarajeva nikad ljepši

Spomen park Vraca već duži niz godina nije izgledao ljepše, uređenije, čišće kao sada, a novi parkovski mobilijar čije postavljanje su upravo završili radnici Parka ovom prostoru vratio je i prvobitnu namjenu i ulogu.

Foto: KJKP “Rad” Sarajevo

Upravo naredne dane možete iskoristiti da uživate u uređenom prostoru, naučite mnogo o mjestu koje svjedoči historiji našeg grada i zemlje, odmorite na novim klupama s kojih se osim na spomenik pruža i pogled na cijelo Sarajevo.

Proteklih dana ekipe Parka radile su vrlo intenzivno i predano kako bi realizirale sve radove dogovorene sporazumom koji su zajednički potpisali Ministarstvo komunalne privrede i infrastrukture KS, Grad Sarajevo i Općina Novo Sarajevo. Radove na hortikulturnom uređenju Spomen parka Vraca preduzeće Park počelo je čišćenjem ogromnih količina smeća kako sa zelenih površina tako i sa betonskih površina, iz odvodnih kanala, uklanjanjem samoniklog rastinja. Zasađene su i nove lipe, na mjestu nekadašnjih, a zasađene su i sadnice ukrasnog grmlja. Nakon toga nekoliko dana mehanizacija i radne ekipe sa alatom kosile su travu, čistile i odvozile biootpada sa 14.000 kvadratnih metara travnjaka. Nakon toga počelo se sa montažom novog parkovskog mobilijara i upravo je završen i taj dio posla. Spomen park sada ima deset novih parkovskih korpi, a i novih 20 parkovskih klupa.

Spomen park zbog odnosa pojedinaca imat će i infotable s propisanim pravilima ponašanja tokom boravka u istom. Već sutra bi trebalo biti izvršeno pranje svih betonskih površina čime je svi dogovoreni radovi, shodno vremenskim uslovima, biti završeni. Dogovoreno je, a preduzeće Park će i tokom jeseni izvršiti još jednu košnju i uređenje travnjaka u Spomen parku, a zbog vremenskih uslova, u tom periodu u blizini tvrđave i na kaskadama bit će izvršena rekonstrukcija oštećenog travnjaka, na jednom mjestu novim travnim busom, a na drugom sjetvom nove trave.

Zato što jedan članak nije dovoljan…

SPOMENICI BORBI PROTIV FAŠIZMA U SARAJEVU

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content