Sportski ribolov u Bosni i Hercegovini

BiH Bucket List Challenge

Izazov #23 – Upecaj ručak

Naša zemlja, bogata čarobnom prirodom i čistim vodama, može se pohvaliti brojnim izdvojenim mjestima za ribolov – revirima, koji spadaju u najatraktivnije u Evropi

U Bosni i Hercegovini se sportsko rekreativni ribolov počeo razvijati i okupljati prve ljubitelje krajem 19. vijeka, a danas je veoma razvijen i rasprostranjen širom zemlje jer postoje dobri hidrografski uslovi kao i duga tradicija, naročito ribolova mušicom.

Osim opuštajućeg boravka uz vodu i prirodu, te nadmudrivanja riba, ovaj sport je posebna avantura koja podrazumijeva snalaženje na različitim mjestima i terenima, u različitim vremenskim uslovima, kao i upoznavanje novih krajeva i ljudi. 

Koliko god se trudili opisati zadovoljstvo koje pruža ribolov, ništa je u poređenju s tim fantastičnim doživljajem, pa vam predlažemo da se prepustite vodama Bosne i Hercegovine i doživite to iskustvo. U nastavku ćemo vas upoznati s nekoliko revira, koji su biseri bosanskohercegovačkog ribolova i mjesta na kojima ćete osim ulova, odmoriti tijelo i dušu, te uživati u čarobnoj prirodi.

Revir na rijeci Neretvi, Glavatičevo

Revir nalazi na jednoj od najljepših bh. rijeka, na dijelu koji je već dugo vremena bio pod režimom totalne zabrane ribolova. Ambijent je nevjerovatan, jer njime caruje netaknuta priroda. Ne spada u kategoriju urbanih revira gdje lovite prolazeći kroz dvorišta ili konstantno pazite na slučajne prolaznike. Revir je izuzetno dobro označen, tako da se s lakoćom pronalazi početak i kraj revira.

Ovdje je prihvaćen režim ulovi i pusti, bez obzira o kojoj ribljoj vrsti se radi. Tako se riba nakon ulova vraća u vodu, pa joj se time produžava život, a ribolovcima daje nova šansa za ulov. Istovremeno se riblji fond ne umanjuje, nego naprotiv, povećava, što će u budućnosti donijeti još više uzbuđenja i zadovoljstva na ovim prekrasnim vodama.

Kada se radi o ribljim vrstama u ovom reviru, to je priča za sebe. Vjerovatno ne postoji rijeka s takvom raznovrsnošću salmonoidnog ribljeg fonda u Bosni i Hercegovini: lipljen, potočna pastrmka, glavatica, kosor, neretvanska potočna pastrmka, a kao šlag na kraju dolaze njihovo veličanstvo – mekousna pastrmka i glavatica.

Dužina revira je 3.600 metara, što osigurava nesmetan ribolov za više ribolovaca koji se možda neće ni sresti. Ne propustite posjetiti ovaj revir, jer iskustvo ribolova na ovom mjestu je nešto što nećete zaboraviti već narednog vikenda.

Revir na rijeci Krušnici, Bosanska Krupa

Apsolutno čista planinska rijeka, s pitkom vodom smaragdno zelene boje i izvorom s kojim se ne može porediti niti jedan u regionu. Ogromni kapacitet, protok s dubinom u samom izvoru od preko 120 metara čini ovu ljepoticu nesvakidašnjom. Dužina rijeke je 7,5 km, a sam revir na rijeci dug je oko 2000 m s trofejnim dijelom na samom izvoru u dužini od 200 m i obilježen je tablama na početku i na kraju. 

Revir Krušnica, odnosno ribolov na ovoj rijeci pogodan je za lov nimfom, suhom muhom i strimerom isključivo s humanom udicom bez povratne kukice.

Ribe koje se mogu loviti i koje žive u rijeci su lipljan, potočna pastrmka kao i mladica. Sistem ribolova je ulovi i pusti. Dozvoljeno je uzeti lipljana preko 55 cm uz naplatu u visini dnevne dozvole. Kapitalni dio Revira Krušnica u dužini oko 200 m bogat je krupnim lipljenom, kao i potočnom pastrmkom, a pogodan je za početnike u mušičarenju koji mogu u kapitalnom dijelu revira doživjeti vrhunski ribolovni ugođaj.

Jezero Starača, Ilijaš

Jezero Starača se nalazi na području općine Ilijaš, nedaleko od naseljenog dijela Ljubinića. Jezero je uprkos nezagađenoj i kvalitetnoj vodi, prije uređivanja je uglavnom predstavljalo lokalitet deponije.

Zahvaljujući ribolovcima iz Sarajeva i Ilijaša, koji su prethodnih godina bili inicijatori uređivanja i čišćenja ovog lokaliteta bogatog prirodnim ljepotama, danas ovo jezero služi za održavanje takmičenja ribolovaca, ali i kao izletište u kojem mogu uživati građani ilijaške općine, ali i cijelog Kantona Sarajevo.

Oko 450 metara obale jezera daje mogućnost aktivnog ribolova, a bogato je različitim vrstama ribe i ovdje možete loviti šarana, štuku, deveriku, bodorku, klijena, grgeča, karaša, babaušku… Smješten nedaleko od Sarajeva, ovaj revir je najbolja opcija za ribolov poslije posla. Odmor za dušu i tijelo, u pravom smislu!

Revir na Lašvi, Busovača

Revir I.P. OKO je dobio ime po legendi sportskog ribolova u Busovači i okolini Ivi Petroviću, a nalazi se uz glavnu magistralnu cestu na potezu Vitez – Busovača, ali s glavne ceste teško je uočljiv. No, oni koji nađu put do ovog fascinantnog mjesta na rijeci Lašvi, uvjerit će se da je u njega uloženo mnogo truda i rada, te će ostati oduševljeni samim ambijentom rijeke, ali i ribarskim domom i izletištem. 

Vrste ribe u reviru potočna i kalifornijska pastrmka, mladica, lipljan, klen, mrena, sapača… Ribolovcu je po odlasku s revira dozvoljeno ponijeti jednu ribu uz dodatnu nadoplatu i to kalifornijsku pastrmku ili mladicu dok se potočna pastrmka i lipljen love po načelu ulovi i pusti. U ugodnom okruženju čiste rijeke i čistih obala zaista se isplati osjetiti izazov brze Lašve.

Ribolov u Nacionalnom parku Una

Osim brojnih čarobni vrtloga, slapova, uvalica i virova, Una u njedrima krije različite vrste riba uz drugi životinjski i biljni svijet. Somovi, štuke, šarani, pastrmke, lipljen, škobalj, plotice, mrene, a posebno mladice čiji primjerci dosegnu veličinu preko metra, između ostalih, najpoznatije su vrste riba u Uni.

Turisti koji posjećuju Nacionalni park Una mogu uživati u ribolovu mušičarenjem, kao i u drugim načinima ribolova koji su uobičajeni i dozvoljeni na bistrim i hladnim vodama rijeka Una i Unac.

Organizirana su tri revira koji u regionu predstavljaju jedinstvene ribolovne revire za zaljubljenike mušičarenja, revir Martin Brod u dužini od 7,5 kilometara, a u sklopu ovog revira se nalazi posebni dio mušičarskog revira Unac dužine 900 m. Zatim, revir Kulen Vakuf dužine 1,5 kilometar, te revir Bjelila – Loskun u dužini od 4 kilometara.

Uspostavljena su i četiri revira za ljubitelje ribolova metodom varaličarenja s umjetnim mamcem (blinker i leptirica) i ribolova s vodenom kuglicom, revir Ćelije – Klisa u dužini od 14,5 kilometara, Dvoslap dužine 5,5 kilometara, Gečet u dužini od 3 kilometara i revir Očigrije u dužini od 1,7 kilometara.

Revir na Plivi, Jajce

Rijeka Pliva, čista, zelena i bistra izvire u mjestu Pljeva nadomak Šipova. Tok rijeke iznosi 30 km i protiče kroz Šipovo, Jezero i Jajce. Na izlazu iz Jezera prema Jajcu, Pliva tvori Malo i Veliko Plivsko jezero koja su posebna atrakcija za brojne turiste koji posjećuju ovaj kraj. U samom centru grada na rijeci Plivi smješten je mušičarsko-špinerski revir, koji vodi tamnošnje ribolovno društvo Zlatovčica

U različitim dijelovima toka rijeke Plive, pojavljuju se i različite vrste ribe. Tako da je tok od samog izvora, pa do ušća u Veliko Plivsko jezero, stanište autohtone potočne pastrmke i lipljena.

Vrste u Velikom jezeru su potočna pastrmka, lipljen, jezerska pastrmka, jezerska zlatovčica, kalifornijska pastrmka, crvenperka, linjak i šaran, dok u se u Malom jezeru pojavljuju i amur, bodorka, štuka, som i bjelica, što riblji fond čini neobično raznolikim i izazovnim.

Pliva predstavlja mali raj na zemlji za sportske ribolovce u disciplini mušičarenja. Taj sve popularniji sport ovdje također funkcioniše sa sistemom ulovi i pusti

Autor: Samila Ivković


BiH Bucket List Challenge

Izazov #23 – Upecaj ručak

Napomena: Dozvoljeno je objaviti sliku na kojoj niste prisutni, ali prije proglašenja pobjednika molimo vas da nam pošaljete sliku na kojoj se jasno vidi da ste vi pecali.

Glavni sponzor:

Sponzori projekta:

             

Medijski pokrovitelji: 

        

   

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content