Šta građani BiH smiju prenijeti preko granice u Hrvatsku?

Stroga pravila na graničnim prijelazima s Republikom Hrvatskom i dalje važe za stanovnike Bosne i Hercegovine, no ova će utjecati na građane i s jedne i druge strane granice. Kako biste izbjegli sankcije i neugodna iskustva, podsjećamo vas šta je sve i u kojim količinama uopće moguće prenijeti preko granice iz BiH u Hrvatsku

Rovinj, Foto: Ajdin Kamber – Foto baza

 

Odveć je poznato da su na hrvatskim granicama uglavnom sankcionirani oni koji prenose veće količine cigareta i duhanskih proizvoda, a da su stanovnici Hrvatske redovno prelazili granicu zbog povoljnije nabavke hrane u trgovinama u BiH. No, to više neće moću. 

Kako biste izbjegli sankcije i neugodna iskustva, podsjećamo vas šta je sve i u kojim količinama uopće moguće prenijeti preko granice iz BiH u Hrvatsku:

Nije dopušteno iz trećih zemalja, u koje spada i BiH, u Republiku Hrvatsku unijeti meso i mlijeko te proizvode od mesa i mlijeka.

Lična upotreba

Prema pravilima u Hrvatskoj, dopušteno je unijeti do dva kilograma mlijeka u prahu za dojenčad, hrane za dojenčad i posebne hrana koja se koristi iz medicinskih razloga, hrane za kućne ljubimce, proizvoda životinjskog podrijekla kao što su med i jaja, ali i do dva kilograma puževa ili žabljih krakova.

Dopušteno je unijeti dvadeset kilograma po osobi svježe, sušene, kuhane, osoljene ili dimljene ribe, kozica, rakova i dagnji.

Za ličnu upotrebu dopušteno je unijeti u Hrvatsku hljeb, kolače, tost, kekse i vafle, čokolade i slastice (uključujući slatkiše) s manje od 50 posto prerađenih mliječnih proizvoda i proizvoda od jaja, koncentrata supe i poboljšivača okusa.

Putnici bez plaćanja carine, PDV-a i trošarine u Hrvatsku mogu unijeti svega 40 cigareta, 20 cigarillosa, 10 cigara, 50 grama duhana za pušenje, jednu litru alkohola s udjelom alkohola većim od 22%, dvije litre alkoholnih pića s udjelom alkohola 22% i manje.

Vina se mogu unijeti četiri litre, 16 litara piva uz uvjet da su putnici stariji od 17 godina.

Od plaćanja uvoznih davanja oslobođeno je gorivo u standardnim spremnicima svakog prijevoznog sredstva, kao i do 10 litara identične vrste goriva u prikladnim prenosivim spremnicima za rezervno gorivo.

“Plati, pa unesi”

Količine mogu biti i veće ako putnici žele platiti carinu.

Tako osoba starija od 17 godina za svoje lične potrebe u Republici Hrvatskoj nakon što plati carinu može unijeti 800 komada cigareta, 400 komada cigarillosa, 200 komada cigara, kilogram duhana za pušenje, 10 litara jakog alkoholnog pića, 20 litara međuproizvoda, 90 litara vina, uključujući najviše 60 litara pjenušavog vina, 110 litara piva.

Iako su Carinska uprava Hrvatske i Uprava za indirektno oporezivanje BiH nedavno potpisale memorandum kojim je predviđena razmjena podataka kako bi se spriječile zloupotrebe prilikom uvoza i izvoza roba, pranja novca, nelegalne trgovine te korupcije u carinskim službama za stanovnike ostala je mogućnost povrata PDV-a.

“Fizička osoba ima pravo na oslobađanje od plaćanja uvoznih pristojbi u vrijednosti do 300 eura, a za to možete svakako zatražiti povrat PDV-a na hrvatskoj granici”, objašnjeno je nakon potpisivanja memoranduma.

Trebate imati na umu i sljedeće situacije koje su se dogodile, a koje su prenijeli bh. mediji. Naime, nedavno se bračni par iz Livna morao vratiti s graničnog prijelaza s RH zbog četiri banane, 3-4 jabuke, nekoliko šnita hljeba i pola sirnog namaza od 100 grama. Hrvatski carinici rekli su im kako u zemlju ne mogu unijeti užinu koju su ponijeli na put, a kako su ispričali, riječ je količini hrane koja je trebala poslužiti za jedan obrok.

Hrvatski mediji prenijeli su kako nešto prije Božića jednoj je osobi oduzeto maslinovo ulje, suhe smokve, domaće voće i povrće u vrijednosti više stotina konvertibilnih maraka, dok je druga osoba kažnjena s 5100 kn (1.300 KM) kada je preko granice prenijela 15 kilograma kupusa.

Osim toga, pišu, zbog hrane su kažnjene još dvije osobe. Jedna zbog tri bundeve kaznom od 3.500 kuna (900 KM), a druga zbog 10 pašteta kaznom od 3.000 kuna (770 KM).

Dogodila se i situacija kada je Austrijanac prevozio domaći ovčiji sir pa morao platiti kaznu od gotovo 1000 eura.

Podsjećamo, građani Bosne i Hercegovine koji imaju hrvatsko državljanstvo i pasoš mogu prelaziti granicu na duže od 12 sati bez Covid-potvrde i testa.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content