Šta jesti u Vijetnamu?

Šta jesti u Vijetnamu? Uputite li se na ovo daleko putovanje, sigurno ćete brinuti o tome kakva će vas hrana dočekati tamo i kako će vaš organizam reagovati na nju. Možete putovati mirno jer je u Vijetnamu hrana izuzetno raznolika i svako će naći nešto po svojim željama.

Fotografije: Emira Azganović, Furaj.ba

ULIČNA HRANA

Iako se osjećaju utjecaji kineske i tajlandske kuhinje, vijetnamska kuhinja ima mnogo posebnosti. Tipične za ovu kuhinju su različite juhe s rezancima, jela od riže, knedle, savijače, sendviči, salate… Vijetnamska kuhinja važi za jednu od najzdravijih u svijetu i vrlo je cijenjena zbog minimalne upotrebe ulja i velike upotrebe ljekovitog bilja i povrća.

Uz malo hrabrosti, pokušajte osjetiti Daleki istok tako što ćete lokalnu hranu probati na ulici, a najbolja ponuda je u Hanoiu. Vijetnamsku kuhinju najbolje ćete upoznati upravo kroz uličnu hranu. Hrana je često ljuta, no na raspolaganju su i blage varijante.

U Vijetnamu pripremaju sve vrste mesa, ribe i morske plodove, pa vrlo često kombinuju različite vrste mesa. Među najpopularnijim jelima su im mesne okruglice ili smotuljci od rižinog papira prženi u dubokom ulju (cha gio). U Vijetnamu se uglavnom jede prstima i drvenim štapićima.

JELA OBOGAĆENA UMACIMA  

Jela koja pripremaju su obogaćena umacima čiji je raspon okusa od kiselog, zbog dodavanja soka od limete, slanog i oštrog umaka od ribe koji se koristi kao jedan od osnovnih začina jelima, do slatkog na bazi kikirikija i kokosa. Jedan od karakterističnih elemenata vijetnamske kuhinje je Nuoc mam, umak koji je Vijetnamcima ono što je Kinezima soja sos, a dobiva se fermentacijom minijaturnih inćuna. Koristi se kao začin u kuhanju i kao stolna so. Vijetnamci pri kuhanju koriste razna bilja, poput limunske trave, vijetnamske mente, korijandera, lišća tajlandskog bosiljka…

Na jelovniku ne izostaju ni različite slastice poput popularnog Che deserta, a slatkiše možete zamijeniti sezonskim svježim tropskim voćem. Od pića je najčešći zeleni čaj, no dostupno je još mnogo drugih različitih bezalkoholnih pića među kojima su i neka karakteristična samo za Vijetnam.

Od alkoholnih je pića u širokoj upotrebi pivo, no postoje i lokalna žestoka pića. Specifično piće za Vijetnam je zmijsko vino, a dobija se tako što se u bocu rižinog vina ubaci cijela zmija. Vjeruje se da ovo piće liječi mnoge bolesti, a prema tradicionalnoj kineskoj medicini – da može i oživjeti čovjeka.

OBAVEZNO PROBAJTE:

VIJETNAMSKA KAFA

Vijetnamsku kafa je rasprostranjena i poznata svuda po svijetu, a pravi se s kondenzovanim slatkim mlijekom i u nju se može dodati led, pa to u konačnici bude ledena kafa.

SPRING ROLLS – PROLJETNE ROLICE

Proljetne pržene rolice, poznatije kao spring rolls, su jedno od najpopularnijih uličnih specijaliteta u Vijetnamu. Pune se smjesama od mljevenog mesa, morskih rakova ili kozica, gljiva, pačjih ili kokošjih jaja i začina. Svi sastojci se dobro pomiješaju, umotaju u papir od riže, a zatim prže u ulju. Rolice se poslužuju s umakom.

PHO – VIJETNAMSKA JUHA

Pho je popularna vijetnamska juha s nudlama od riže. Poslužuje se s svinjetinom,  govedinom ili piletinom, uz dodatak mladog luka. Pho se nalazi na mnogim listama najukusnije hrane na svijetu.

CHE DESERT

Che deserti su slatki napitci, slatke juhe i pudinzi. Pravi se od različitih vrsta slatkog graha, voća, aloe vere, riže, koji se kuhaju u vodi sa mnogo šećera. Sipaju se u čaše i prelivaju se sa slatkom kremom od kokosa i obično se poslužuju s mrvljenim ledom.

U Vijetnam smo putovali u martu 2019. godine na poziv ureda Qatar Airwaysa iz Sarajeva, koji iz Sarajeva preko Dohe leti u tri vijetnamska grada: Hanoi, Ho Chi Minh i Da Nang. Qatar Airways dobitnik je brojnih priznanja – Najbolja biznis klasa na svijetu, Najbolja avio kompanija na svijetu, Najbolja avio kompanija na Bliskom istoku i Najbolja čekaonica za putnike prve klase.

Zato što jedan članak nije dovoljan….

DA NANG: NAJLJEPŠE PLAŽE VIJETNAMA

HOI AN, ROMANTIČNI GRAD

HOI AN MEMORIES: PREDSTAVA ZBOG KOJE ĆETE SE ZALJUBITI U VIJETNAM

AERODROM U DOHI – Hamad International Airport

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content