Šta sat vremena bicikliranja dnevno radi vašem tijelu?

Sve više osoba počinje koristiti bicikl svakodnevno, a ne samo u rekreativne svrhe. Sa njim odlaze na posao, u kupovine, i na izlete…

Ilustracija: Pixabay

Prednosti vožnje biciklom su mnogostruke: poboljšava mentalno zdravlje, gradi mišiće, smanjuje rizik od srčanih bolesti i raka, pozitivno utječe na mozak, osigurava bolji san, jača imunološki sistem i pomaže kod mršavljenja.

Da, dobro ste pročitali! Bicikliranje je izvrsna vježba za mršavljenje jer je relativno lako sagorjeti puno kalorija, bez da previše osjećate da izazivate tijelo. Kada vozite bicikl svjesniji ste okoline i manje ste fokusirani na sagorijevanje kalorija, umor i znojenje.

Sat vremena bicikliranja dnevno izvrstan je način za poticanje gubitka kilograma. Osoba od 80 kilograma će tokom jednog sata bicikliranja umjerenim intenzitetom sagorjeti oko 650 kalorija. Ako vozite šest dana u sedmici godinu dana, sagorjet ćete 202.800 kalorija.

No, to nije sve. Bicikliste su analizirali i naučnici koji su otkrili da vožnja biciklom popravlja raspoloženje. Kada je osoba sretnija i smirenija, mnogo je manja vjerovatnoća da će osjetiti potrebu za prejedanjem slatkišima i nezdravom hranom. Neće tražiti čokoladicu kada osjeća stres jer će joj prirodni osjećaj blagostanja omogućiti da se nosi sa životnim izazovima bez potrebe za prejedanjem.

Sat vremena bicikliranja dnevno pomoći će i u izgradnji mišića, a povećanje mišićne mase stvara vitkiji oblik tijela.

Osim toga, mišići sagorijevaju više kalorija nego masnoće, čak i kad sjedite. To znači da će i nakon tih sat vremena bicikliranja vaše tijelo sagorijeti više kalorija nego bi inače.

Još jedna prednost bicikliranja sat vremena dnevno je ta što se radi o rutini koji je lako uklopiti u svakodnevnicu. Ne morate odlaziti u teretanu, čekati na opremu… Možete voziti bicikl kad god vam to odgovara, a može vam biti i prijevozno sredstvo.

Sat vremena dnevno na biciklu bit će dovoljno i da se vaš imunološki sistem poboljša i da se bolje bori s infekcijama.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content