Kastamonu: Staklena terasa iznad Čatak kanjona

S 900 metara dubine, Čatak kanjon (Çatak Kanyonu) četvrti je najveći kanjon na svijetu. Posjetiocima nudi nesvakidašnji doživljaj, hodanje staklenom terasom na mjestu iznad ambisa dubokog 450 metara.

Fotografije: Emira Azganović, Furaj.ba

Kanjon Čatak, u Kastamonuu, udaljen je 6 km od centra pokrajine Azdavay. Preostali 1 km posjetioci moraju preći pješke, stazom koja je pogodna i za invalide u kolicima.

Na proplanku se najprije dolazi do drvene platforme s koje se prelazi na staklenu. U početku, posjetioci nisu ni svjesni spektakularne prirode kojom su okruženi, jer su obično tada okupirani svojim prvim koracima po staklu kroz koji vide ponor. Na dubini od 450 metara jedva se nazire vijugava rijeka, a kada dignu pogled dočekaju ih vrhovi planine i plavo nebo.

Ukupna dužina staklene terase, izbačene 15 metara iznad kanjona, iznosi 33 metra, a širina 10 metara. Kapacitet terase je 250 ljudi u staklenom dijelu.

Kastamonu smo posjetili u martu 2018. godine na poziv Turskog ureda za kulturu i turizam iz Sarajeva, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i turizma Republike Turske. Kastamonu je proglašen glavnim gradom kulture turkijskog svijeta za 2018. godinu.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content