Stara utvrda i zamak Ostrožac

Stara utvrda i zamak Ostrožac

BiH Bucket List Challenge – Izazov #65

Među utvrdama koje se mogu pronaći na području Cazinske krajine svjedočeći o događajima prošlosti ovog kraja, izdvaja se  Ostrožac, kojeg mnogi prolaznici doživljavaju kao prizor iz bajki

1-copy

Foto: Sulejman Muratović

Zbog svog položaja bio je sjedište brojnih vladara, među kojima su upisani blagajski knezovi, age i begovi, krajiški kapetani i drugi poznati i manje poznati vladari. Ovim se najbolje ilustruje značaj Starog grada Ostrožac kroz prohujale dane prošlosti Cazinske krajine.

Nekada raskošno uređeni dvorac

Oni koji su njime gospodarili, prilagođavali su ga svom ukusu i potrebama kroz različita razdoblja, a oni koji su ga imali priliku razgledati do početka Drugog svjetskog rata ostavili su svoje riječi svjedočanstva:

“Dvorac je raskošno uređen. Odaje su prepune umjetnički izrađenih predmeta. Tu su saloni za muziciranje i biblioteka s mnogobrojnim knjigama, umjetničke slike, portreti članova porodice, spavaonice veće i manje, hodnici s lovačkim trofejima, pokućstvo i namještaj s duborezima i intarzijom.”

Ostrožac

Mjesto upravljanja

Njegov naziv, prema starim spisima, spominje se još 1286. godine. Ljetopisac Ivan Tomašević, ipak, ustvrdio je svojevremeno da je pod imenom Horosium ili Hostosach postojao 405. godine prije naše ere, no to nije historijski dokazano.

I dok su se kroz vijekove smjenjivali njegovi gospodari, 1579. Ostrošcem kao kapetani počinju upravljati skoro 300 godina članovi porodice Beširević. Kako je zbog tako dugog gospodarenja ova porodica stekla nasljedno pravo na stari grad i utvrdu, Mehmed-beg Beširević će ostrožački grad prodati Lotharu von Berksu, načelniku Bihaćkog okruga od 1896. do 1905. Uslijedit će restauracija i podizanje dvorca u koji se nastanio 1902. godine. Upravo s ovog mjesta u ime Habsburga upravljao je Bihaćkim krajem.

Kasnije, u toku Drugog svjetskog rata, jedno je vrijeme u Starom gradu Ostrožac bio smješten i vrhovni štab NOR-a. Tu je, kaže se, napravljen plan za tada iznimno značajni događaj – II zasjedanje Antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Jugoslavije (AVNOJ-a).

Ostrožac

Park skulptura

Poseban umjetnički štih starom gradu dala je Kolonija skulptora “Ostrožac”, osnovana 1969.godine, zahvaljujući kojoj je dobio Park skulptura raznih oblika isklesanih od kamena bihacita. Svoje klesarske radove ovdje su ostavili Stipe Sikirica, Tomislav Todorović, Stipe Ledić, Ahmet Bešić, Samir Sućeska i mnogi drugi, a tradicija skulptorskog stvaralaštva nastavlja se i danas.

Stari grad Ostrožac – srednjovjekovni bosanski dragulj – zbog njegove historijske vrijednosti zaslužio je da se učini sve kako bi uspio biti sačuvan od zuba vremena i da u skorijoj budućnosti ponovo zablista potpuno obnovljen.

Kako stići

Stari grad Ostrožac se nalazi u zapadnom dijelu Bosne i Hercegovine. Tvrđava je smještena na uzvišenju iznad lijeve obale rijeke Une i istoimenog naselja koje pripada općini Cazin, na 12 km od Bihaća prema Bosanskoj Krupi, preciznije – gdje se račva put za Cazin.

 

Zato što jedan članak nije dovoljan…

OSAM NAJLJEPŠIH STARIH GRADOVA BOSNE I HERCEGOVINE