Stare bosanske kuće u Jajcu

  Stare bosanske kuće u Jajcu

  Bosanske stare kuće u Jajcu sličnog su oblika kao u ostalim dijelovima Bosne, no imaju specifičnost koja ih donekle razlikuje od ostalih. Ogleda se u činjenici da su stare jajačke kuće determinisane terenom na kojem su građene, pa izgledaju kao da su jedna na drugoj.

  Fotografije i tekst: Amir Bašimamović

   

  U KAMENU ILI ZEMLJI, ALI S DOBRIM PODRUMOM

  Zbog potrebe za obradivim zemljištem i lijepom avlijom, kuće su uvijek pravljene na najkamenitijem dijelu posjeda. Stoga je stara jajačka kuća uvijek jednim dijelom u kamenu ili zemlji, ali s dobrim podrumom.

  Podrumi i magaze služili su za odlaganje namirnica jer je u takvim podrumima uvijek konstantna temperatura oko desetak stepeni Celzijusa. Mnogo računa se vodilo o pozicioniranju prozora, koji nisu smjeli gledati u komšijske, a sve zbog održavanja dobrih komšijskih odnosa.

  IMG_3938 - Copy

  ARHITEKTURA KUĆA

  Kuće u Jajcu većinom su građene na dvije etaže. Prva se uvijek zidala kombinacijom kamena i drvenih greda, dok je druga često bila od drvenih greda i plivske sedre. Za pokrov se koristila drvena šindra, a kasnije šindra pokrivena limom kao mnogo dugotrajnijim materijalom.