Stari grad Blagaj kroz objektiv Dženada Džine

Stari grad Blagaj, poznat i kao Bona ili Stjepan-grad je tvrđava na području naselja Blagaj.

Fotografije i tekst: Dženad Džino

Istraživanjima u drugoj polovini XX stoljeća utvrđeno je da je područje Starog grada Blagaj neprekidno bilo naseljeno od željeznog doba pa sve do 1835. godine.


Najprije su Iliri ovdje sagradili svoju Gradinu. Rimljani su nakon osvajanja ilirske teritorije, mimo svog običaja da naselja prave uz prometnice, uz ilirsko naselje izgradili svoju tvrđavu. Tu tvrđavu su dograđivali Bizantinci, u vrijeme cara Justinijana I, između 535. i 600. godine, što se vidi po tehnici koso položenog kamena u redovima od 20 do 25 cm.


Slaveni ovdje osnivaju župu Hum. Prvi pisani izvori o Blagaju, potječu iz Spisa o narodima bizantijskog cara i pisca Konstantina Porfirogenita nastalog između 948. i 952. godine u kojima se spominju dva grada u Zahumlju – Bona i Hum.


U vrijeme raške države, u Blagaju je stolovao humski knez Miroslav, Nemanjin brat. Bosanski ban Stjepan II Kotromanić 1326. godine prvi put uključuje ovo područje u bosansku državu. Postoji nekoliko povelja koje izdaju bosanski vladari u Blagaju, još od vremena kralja Tvrtka I. U maju 1404. godine Blagaj postaje jedno od sjedišta vojvode Sandalja Hranića, a zatim i hercega Stjepana Vukčića Kosače. U njemu je
krajem decembra 1424. ili krajem septembra 1426. godine rođena omiljena bosanska kraljica Katarina Vukčić Kosača-Kotromanić, supruga kralja Stjepana Tomaša i pretposljednja bosanska kraljica.


Osmanlije su zauzele Blagaj 1465. godine, a već 1473. godine spominje se blagajski kadija. Grad su popravljali dva puta: 1699. godine, kada je sanirana zapadna kula, a zatim 1827. godine. Posada je boravila ovdje sve do 1835. godine.


Stari grad Blagaj / Stjepan-grad
Blagaj / Bosna i Hercegovina
26.03.2020

Fotografa Dženada Džinu možete pratiti OVDJE

Zato što jedan članak nije dovoljan….

DŽENAD DŽINO – LJUBAV PREMA PRIRODI PRETOČENA KROZ FOTOGRAFIJE

FOTOGRAF DŽENAD DŽINO – ZALJUBLJENIK U PRIRODU

ČAROBNE FOTOGRAFIJE DŽENADA DŽINE – S MOSTAROM JE DRUKČIJE, S NJIM SE NIKAD NE OPRAŠTAM

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content