Stari most – simbol i duša Mostara

  Stari most – simbol i duša Mostara

  BiH Bucket List Challenge – Izazov #82

  Ovaj je Most sagrađen kao luk duge. Ima li mu išta slično u svijetu, Bože moj? Stih je upisan na prvom kamenu položenom u temelje Starog mosta 1557. god čija gradnja je počela po naredbi Sulejmana Veličanstvenog. Donio je taj most, u glavi i srcu, Hajrudin neimar, mostograditelj po struci, a pjesnik po duši.

  Stari most Mostar

  Kada dođete u Mostar, svi putevi vas vode ka Starom mostu. Kada zakoračite na ovo kameno remek djelo, iskoristite priliku da osjetite duh jednog od najvrjednijih kulturno-historijskih spomenika u svijetu, koji je simbol i duša Mostara, ali i cijele BiH.

  Stari Most u Mostaru

  Protežući se iznad prekrasne Neretve, Stari most vam priča o svom rušenju i obnovi, te tako otkriva historijske detalje ovog grada. Smješten na lokaciji s koje se pruža čaroban pogled na grad i na poznatu Koski Mehmed-pašinu džamiju, inspirisat će vas da ovdje snimite najljepše fotografije! Ako budete imali sreće, možda će neki od poznatih mostarskih skakača, samo za vas, izvesti skok u modrozelenu Neretvu!

  Foto: Furaj.ba

  Zatim prošetajte starom kaldrmom i potražite mjesto gdje ćete sjesti i popiti kafu s pogledom na Stari Most, i eventualno zasladiti dan smokvarom.

  Terasa Bijelog bara

  Gotovo svake godine, najprepoznatljivije fotografije iz Mostara s pogledom na Stari most nastale su upravo s terase Bijelog bara. Nalazi se u srcu starog dijela mostara, s njegove prekrasne terase djeluje kao da možete Starog dohvatiti rukom. Idealno je mjesto za popodnevno ili jutarnje uživanje, zalasci sunca s terase su čarobni, a lokal je idealan i za sve one koji se svrate u Mostar i traže kratki predah, a žele vidjeti sve ljepote ovog grada na smaragdnoj Neretvi i mosta koji se nalazi na UNESCO-voj listi kulturne baštine.

  Pored terase Bijelog bara, još mnoštvo je kafića i restorana koji pružaju neopisiv pogled na Stari most.

  Izronio Stari za one što ga vole

  Stari most je izgrađen od 456 blokova lokalnog kamena čak 1566. godine, a izgradio ga je turski arhitekta Mimar Hajrudin.

  Bio je srce ovoga grada 427 godina. Devedesetih godina je porušen u bombardovanju tokom rata u BiH. Da bi ideja o njegovoj rekonstrukciji oživjela bilo je potrebno 10 godina. Tako je on konačno obnovljen i ponovo otvoren 2004. Iako se most promijenio, tradicija je ostala ista. Svake godine se na njemu održava takmičenje u skokovima u hladnu Neretvu u kojima mještani pokazuju svoje umijeće, ali i hrabrost, pisao je čuveni BBC o njemu.

  Stari most, Mostar
  Foto: Furaj.ba

  Zato što jedan članak nije dovoljan…

  10 RAZLOGA ZAŠTO POSJETITI MOSTAR

  LOKALCI PREPORUČUJU: ŠTA VIDJETI U MOSTARU

  STAKLENA ŠETNICA – TURISTIČKI HIT U MOSTARU

  10 VRHUNSKIH AVANTURA U HERCEGOVINI

  BIŠĆEVIĆA KUĆA, STARA OSMANSKA KUĆA U SRCU MOSTARA