Stari most u Mostaru Španci proglasili 4. najnevjerovatnijim mostom Evrope

Ugledni španski list El Pais objavio je listu najnevjerovatnijih mostova Evrope, gdje je Stari most u Mostaru zauzeo visoko četvrto mjesto.

Foto: Pixabay

Ugledni španski list El Pais objavio je listu najnevjerovatnijih mostova Evrope, gdje je Stari most u Mostaru zauzeo visoko četvrto mjesto.

U tekstu novinari El Paisa napominju kako se mostovi koriste za prelazak rijeka ili dolina, a ponekad su i spektakularna monumentalna i simbolična djela.

Lista uglednog časopisa obuhvata različite građevine počev od historijskih dragulja poput Karlovog mosta u Pragu do modernih inžinjerskih konstrukcija koje prelaze mora i povezuju zemlje, vrtoglavih visećih šetnica ili nevjerovatnih vijadukta, poput vijadukta Millau preko rijeke Tarn u Francuskoj.

Među njima naveden je i Stari most, za koji se navodi: “Od 1566. godine ovaj Stari most povezuje mostarske četvrti uzvišenom krivinom koju razdvaja rijeka Neretva. Međutim, postao je simbol barbarstva: 1993. godine, tokom rata u Bosni, Hrvatska vojska uništila je ovo drevno inžinjersko remek-djelo.”

U tekstu dodaju i kako mu je danas “vraćen nekadašnji sjaj i ponovo je otvoren za ronioce, koji za oko 25 eura mogu zaroniti u hladne vode rijeke”.

Na prvom mjestu liste našao se viseći most Carrick-A-Rede u Sjevernoj Irskoj, Galata most u Istanbulu, te Oresund koji povezuje Dansku i Švedsku.

Titlis Cliff Walk u Švicarskoj slijedi Stari most, a prvih deset čine i: Karlov most u Pragu, vijadukt Millau u Francuskoj, most Vasco de Gama u Lisabonu, most Evropa u Austriji te most Trift u Švicarskoj.

Preostali mostovi koji čine top 20 Evrope su: Dvorski most u St. Peterburgu, vijadukt Göltzschtal u Njemačkoj, most Mes u Albaniji, most Forth u Škotskoj, Peak Walk u Švicarskoj, Zmajev Rep u Njemačkoj, pješački most Charles Kuonen u Švicarskoj, Most uzdaha u Veneciji, Puente Nuevo u Španiji te Titan-RT u Njemačkoj.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content