Starinski predmeti u kuhinji

Bosansku kuhinju i općenito način serviranja, skladištenja i čuvanja hrane  karakteriše velika upotreba prirodnih materijala. Manje više sve je od drveta, pa i samo gledanje, sada već u nekim domovima starinske suvenire, doprinosi sevdahu. 

Foto: Furaj.ba

Ukus sira ili kajmaka iz drvene kace nezaboravan  je gurmanski doživljaj, jednako kao i ukus raznih jela naročito pite ispod sača. Ne znam je li riječ o mirisu, vatri, samom posuđu ili samo u jednostavnosti koju ono nudi. Neki od tipičnih predmeta su sinija, odnosno veliki okrugli drveni stol koji služi za razvijanje jufke, pripremu  jela kao i samo ručavanje, potom oklagija, tendžere (staro bakreno posudje) i mnogi drugi predmeti.

Foto: Furaj.ba

Foto: Furaj.ba

Posebno važan u svakoj kuhinji bio je sač. Sač je porijeklom turska riječ – saç, a to je u stvari poklopac sfernog oblika koji može biti napravljen od čelika, keramike odnosno zemlje. Hrana se sprema na sljedeći način: žar od vatre se razgrne i na to mjesto se stavi velika okrugla tepsija, u nju se poslaže meso i povrće, ili tijesto za hljeb, pite… sve se poklopi sačem, zatrpa žarom i tako se peče. Nekad su se jela spremala direktno na zemlji, bez te donje tepsije, a vjerovatno se negdje još uvijek tako sprema.

Foto: Furaj.ba

Bosansko-hercegovačke planine, tačnije sela, nude i danas domaće pite ispod sača, pa tako pimjerice na bjelašničkim selima možete potražiti razne pite od domaćih proizvoda.

Elvira Leka, Furaj.ba

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content