Stećci Blidinja

Park prirode Blidinje osim svoje prekrasne prirode ima štošta ponuditi i kulturistima. To se prije svega odnosi na srednjovjekovne nadgrobne spomenike –  stećke.

Nekropola Dugo polje; Foto: Domagoj Bencun

Tekst i fotografije: Domagoj Bencun

Prema historičaru Dubravku Lovrenoviću na području Blidinja nalazi se 5 obrađenih nekropola sa ukupno 244 stećka (103 ploče, 100 sanduka, 23 visoka sanduka, 11 sljemenjaka s postoljem, 3 sljemenjaka bez postolja, 3 fragmenta i 1 križ). Od toga ukrašena su 62 primjerka. Najznačajnije nekropole su Dugo polje i Risovac, a od ostalih se ističu nekropole Bare, Ponor, Barzonja i Jezero. Mi smo u ovome tekstu obradili dvije najznačajnije.

Nekropola Dugo polje jedna je od 30 nekropola koje su 2016. godine proglašene Svjetskom baštinom UNESCO-a. Prije toga, 2004. godine nekropola je proglašena nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine. Prema Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika lokalitet sadrži ukupno 150 stećaka, od čega su 72 ploče, 59 sanduka 14 visokih sanduka, 4 sljemenjaka sa postoljem i 1 sljemenjak bez postolja. Ukupno su 32 primjerka ukrašena, a najčešći motivi su rozete, polumjesec i križ. Od figuralnih prikaza ističu se scene lova, kola, turnira i fantastičnih životinja. Svojom očuvanošću i ljepotom posebno se ističe stećak broj 15 na kojem su prikazani viteški dvoboj i kolo. Do nekropole je dosta lako stići s obzirom na dobru saobraćajnu signalizaciju, a i pristupni put (manji dio puta je makadam).

Stećak s nekropole Dugo polje; Foto: Domagoj Bencun

Nekropola Risovac je 2005. godine proglašena nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine. Prema Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika ona broji 41 stećak (10 ploča, 20 sanduka, 7 visokih sanduka, 3 sljemenjaka s postoljem i sljemenjak bez postolja). Stećci su u dosta lošijem stanju od onih u nekropoli Donje polje. Iako je nekropola dosta ukrašena, crteže je jako teško uočiti. Na priloženoj fotografiji s ovog lokaliteta vidimo jedan sljemenjak s naglašenim zabatom i vrpcom u obliku slova T koje dijeli osmerolisnu rozetu i polumjesec. Nekropola je dobro održavana, te je smještena odmah uz asfaltiranu cestu, pored katoličke crkve.

Stećak s nekropole Risovac; Foto: Domagoj Bencun

Zato što jedan članak nije dovoljan…

STEĆCI NEUMSKOG KRAJA

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content