Stećci neumskog kraja

Osim što je jedina i najpoznatija primorska destinacija u Bosni i Hercegovini, Neum ima još štošta ponuditi turistima, i to iz kulturno-povijesne domene. To se prije svega odnosi na stećke – srednjovjekovne nadgrobne spomenike, unikatne i karakteristične samo za naše podneblje. Donosimo vam neke od naljepših nekropola neumskog područja.

Nekropola Toplice; Foto: Domagoj Bencun

Tekst i fotografije: Domagog Bencun

Nekropola Brštanica

Selo Brštanica nalazi se u sjevernom dijelu neumske općine. Službeni naziv ovog arheološkog nalazišta je Nekropola sa stećcima na lokalitetu Groblje stećaka na rimokatoličkom groblju kod Jurkovića kuća u Brštanici (Donje Hrasno/Općina Neum). Nekropola se nalazi kod crkve Svetog Ante. Prema službenim podacima Komisije/Povjerenstva za očuvanje nacionalnih spomenika ona broji 74 stećka koja su podijeljena u dvije skupine (unutar i izvan groblja), sa sveukupno 10 ukrašenih primjeraka. Prisutna su tri razvojna oblika stećaka: sjemenjak (7), sanduk (59), te ploča (8). Nekropola je 2007. godine proglašena nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine, te je danas dosta dobro održavana i pristupačna.

Nekropole u Gornjem Hrasnom

Na području Gornjeg Hrasnog nalazi se nekoliko većih nekropola od kojih se svojom ukrašenošću ističu Podgradinje, zatim Međugorje kod Glumine, te Toplice kod Vinjina.
Od ove tri nekropole najudaljenija je Podgradinje, smještena južno od centra Gornjeg Hrasnog. Nekropola se nalazi uz pravoslavno groblje s crkvom, a s obzirom na zaraslost puta, pristup običnim automobilima nije preporučljiv (jednostavnije je dio puta prepješačiti – cca 15 minuta hoda). Stećci su dosta razbacani: dio je unutar groblja, dok je drugi dio izvan, i to sa obe strane puta. Stećci izvan groblja su dosta raštrkani i obrasli travom, ali su puno ljepši i ukrašeniji od ovih unutar groblja. Na njima možemo pronaći dosta figuralnih prikaza, scena lova, te životinja. Posebno se ističe jedan stećak koji je ukrašen sa svih strana, a na kojem je prikazana borba čovjeka sa medvjedom, te srna iznad koje stoje dvije ptice. Od spomenute tri nekropole, jedino u Podgradinju ima natpisa. Ova nekropola broji 90 stećaka (58 sanduka, 11 sjemenjaka, 21 ploča i 1 križ).
Nekropola Toplice (neki je zovu i Lokve) u selu Vinjine (ili Vinine) je udaljena nekoliko kilometara od Podgradinja. Smještena je uz katoličko groblje, tako da je dobro održavana. Što se tiče pristupa, preporučujemo da do nekropole dođete rutom preko sela Crnoglav, a ne direktno preko Vinjine (jer je put potpuno zarastao šumom). Također, kao i u slučaju sa Podgradinjem, savjetujemo da pješačite dio puta. Nekropola broji 84 stećka (40 sanduka, 32 ploče, 12 sjemenjaka). Većina njih je smještena izvan groblja, dok ih je unutar samo nekoliko. Većina stećaka je ukrašena, no to je na većini teško vidljivo.

Nekropola Toplice; Foto: Domagoj Bencun

Nekropola Međugorje u Glumini je 2006. godine proglašena nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine. Prema Komisiji/Povjerenstvu za očuvanje nacionalnih spomenika ovaj lokalitet sadrži 62 stećka (39 sanduka, 18 ploča i 5 sljemenjaka). Nekropola se nalazi u blizini katoličkog groblja, te ima dobar pristupni put i dobro je održavana. Stećci su jako dobro očuvani, a posebno se ističe jedan sa isprepletenim zmajevima i prikazom scene lova na jelena.

Nekropole Crkvina i Karasovice

Nekropola Crkvina nalazi se u mjestu Hutovo. Smještena je odmah uz cestu koja vodi u smjeru jezera Vrutak. Nekropola sadrži 101 stećak (69 ploča i 32 sanduka), te je 2006. godine proglašena nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine. Unatoč tome, u jako je lošem stanju: potpuno je obrasla u travu i raslinje, dosta stećaka je utonulo u zemlju ili polomljeno.
Što se tiče nekropole Karasovice, ona se nalazi par stotina metara dalje od Crkvina. Stanje nekropole je gotovo identično, s tim da je brojem stećaka Karasovice znatno skromniji lokalitet. Ova nekropola sadrži samo 7 stećaka u obliku ploča i sanduka, od kojih je 5 njih ukrašeno. Važno je napomenuti da je dio očuvanijih i ljepših stećaka sa ove dvije nekropole smješten ispred katoličke crkve u Hutovu.

Vranjevo selo

Nekropola Vranjevo selo smještena je u neposrednoj blizini Neuma. Nekropola broji 66 stećaka, te je 2004. proglašena nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine. Podijeljena je na dva dijela. Veći dio (37 stećaka) se nalazi neposredno uz makadamski put, te nije pretjerano ukrašen. Manji dio nekropole poznat je pod nazivom Nekropola knezova Nikolića. Ona broji 29 stećaka od kojih je većina ukrašena, ali je to teško uočljivo, te im je jako teško pristupiti budući da se mora ići kroz privatne posjede i gusto raslinje. Iz natpisa se može saznati da su tu sahranjeni: Katarina (sestra Stjepana II Kotromanića), knez Vladislav (Katarinin sin) i knez Petar Nikolić (sin Vladislava). Posebno se ističe stećak sa grbom Nikolića.

Nekropola Gradac; Foto: Domagoj Bencun

Za perfekcioniste koji žele do srži istražiti ovu tematiku u neumskom kraju, postoji još nekoliko manje poznatih nekropola po selima u okolici Neuma. Ističu se Podhumac u Dobrovu, Moševići, Gradac, Radetići i Lišća.

Zato što jedan članak nije dovoljan…

NAŠE MORE, NEUM

STARE FOTOGRAFIJE NEUMA IZ 1950. GODINE

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content