Stećci u Šabićima – svjedoci bogumilske tradicije zabjelašničkih sela

Tridesetak kilometara udaljeno od Sarajeva, na nadmorskoj visini od 1.100 metara smješteno je autentično bjelašničko selo Šabići. Ušuškano u maloj dolini između Bjelašnice, Treskavice i Visočice, a u blizini kanjona bistre rijeke Rakitnice, ovo slikovito selo nudi jedinstven doživljaj svakom ko ga posjeti.

Foto: Furaj.ba

Već na ulazu u selo dočekaju vas tragovi historije – nekropola od 53 stećka zaštićena kao nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine, nijemi svjedok bogumilske tradicije starosjedilaca zabjelašničkih sela.

Šabići su nekada bili rodovsko selo unutar većeg teritorija seoske općine, o čemu govori samo ime sela i postojanje rodovske nekropole sa stećcima, datirane u period od kraja 14. do početka 16. vijeka. Na nekropoli su 53 stećka, od toga su 4 ploče, 27 sanduka, 12 sanduka sa postoljem, 4 sljemenjaka, 4 sljemenjaka sa postoljem i dvije skupine sa nekoliko ostataka razbijenih komada stećaka. Ukrašeno je 5 spomenika.

Nekropola je sukcesivno razgrađivana. Tokom rata 1993-1995. godine na ovoj lokaciji bio je pozicioniran dio francuskog bataljona UNPROFOR-a, čiji su pripadnici pomjerili dvije skupine stećaka. Jedinicama UNPROFOR-a je trebao parking prostor, prošireni put i utvrđeni zaklon od vreća napunjenih pijeskom i bodljikave žice. Tom prilikom je odsječeno oko 1/3 blage uzvisine na kojoj su stajali stećci, a na ostalom dijelu nekropole je bio vojni položaj sa zaklonima. Iza rata 1999. godine od preostalih stećaka većina ih je teškom mehanizacijom sklonjena uz istočnu ivicu puta, manji dio je strovaljen u jarak između nekropole i mezarja, poneki je zatrpan zemljom pri ravnanju terena, a jedan je prevaljen preko živice u mezarje. Tada su mnogi od spomenika znatno oštećeni ili prepukli.

Foto: S. H/Furaj.ba

Od 16. jula do 10. augusta 2001. izvršena su arheološka istraživanja grobova. Naredne, 2002. godine stećci su, koliko je to bilo moguće, prema raspoloživoj dokumentaciji i prema stanju na terenu vraćeni na prvobitnu lokaciju, ali nije bilo moguće izvršiti rekonstrukciju prvobitnog stanja nekropole.

O tome da je selo stalno nastanjeno govori i to što u njemu ima ambulanta. U njemu se nalazi i “Škola u prirodi”, zanimljiv koncept škole za sarajevske učenike gdje u prirodnom ambijentu i opuštenoj atmosferi usvajaju nova znanja, a u sklopu škole planiran je i etno-muzej koji je još uvijek u pripremi.

U selu postoje restorani – “Šabići” i “Tiha Luka” koji služe domaću hranu i pića – pite, uštipke, hljeb, meso iz peke, te neizostavne prirodne sokove i tradicionalne bosanske kolače.

Selo Šabići; Foto: S. H/Furaj.ba

KAKO STIĆI

Krenete li sa skijališta Babin Do na Bjelašnici, potražite put prema selu Šabići. Do sela vodi asfaltiran i čak i zimi prohodan put, do kojeg možete doći i gradskim prijevozom iz Sarajeva, linijom 85 Ilidža-Šabići-Sinanovići. 

UDALJENOST:

Sarajevo – Šabići 38,9 km

Bjelašnica – Šabići 10,8 km

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content